70 на сто от оранжериите за производство на зеленчуци у

...
70 на сто от оранжериите за производство на зеленчуци у
Коментари Харесай

Масово затварят оранжерии и уволняват работници

70 на 100 от оранжериите за произвеждане на зеленчуци у нас са прекратили своята активност поради високата цена на газа. Фирмите всеобщо освобождават служащи и към този момент заплащат неустойки по договорите с доставчиците на синьото гориво.

Оказва се, че огромна част от родните оранжерии са спрели произвеждане и наклонността заплашително нараства след този месец. В оранжерийния комплекс в град Раковски има 90 декара оранжерии, в които нормално се отглеждат краставици и домати, сега обаче те пустеят.

" Ние всяка година вършим ранна годишна продукция, която сега би трябвало да бъде подготвена, само че тази година просто взехме решение, че нямаме никакъв късмет да оцелеем, в случай че създадем това нещо. Това би било самоубийство ", изясни шефът на оранжерията Стоян Берберов, като добави, че даже и при прекъсване на активността производителите заплащат неустойки към доставчика на газ.

" Имаме доста тежки контракти с " Булгаргаз ". След като завърши годината, в случай че не си употребявал декларираното количество, плащаш 10% наказателна клауза от цялата стойност ", разяснява Йордан Кръстанов - ръководител на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна отбрана, оранжериите редуцират личен състав. " Пуснали сме всички служащи, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем, няма по какъв начин да ги освободим, това са основно експертите ", съобщи Стоян Берберов. По думите на Йордан Кръстанов пък през зимния интервал са освободени или са в интервал на освобождение от работа най-малко 10 000 души.

Към момента в оранжериите се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на месец май. За да се избави браншът от банкрут, оранжерийните производители упорстват за отплата поради новите цени на газа.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР