70 души с увреждания от община Мездра ще се включат

...
70 души с увреждания от община Мездра ще се включат
Коментари Харесай

70 души с увреждания от Мездра се включват в националния протест

70 души с увреждания от община Мездра ще се включат в националния митинг на хората с увреждания от цялата страна. Той ще се организира на 11 април пред постройката на Министерски съвет.
Напрежението измежду хората се породи, откакто бе препоръчана нова разпоредба за здравната експертиза, която действително може да остави половината лица без инвалидни пенсии.
“Новите правила за освидетелстване трансформират незаслужено метода за оценяване на типа и степента на трайно понижената продуктивност, като с приоритет в експертизата остава единствено главното заболяване. Сега всяко едно от множеството увреждания носи спомагателни проценти в здравната експертиза, като с няколко леки болести човек може да реализира същите права, които подсигуряват тежкото заболяване. Намалената продуктивност и степента на увреждане пък се правят оценка процентна канара, което съгласно вносителите на плана прави преценката субективна и дава опция на всеки ТЕЛК да дава лично решение. За нас това не е заслужено, тъй като всички хора имат равни права, както за живот, по този начин и за лекуване, написано в конституцията на нашата държава”, сподели шефът на Общинския център за обществени услуги и действия Наталия Христова.
Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия към 200 хиляди души, още 200 хиляди пък ще изпаднат в по-ниска група, даваща по-малки придобивки. Фиксирането на % за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, защото при всеки обособен човек всяко заболяване има друг ход, според от съпътстващите го условия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР