70 000 са без таблети и достъп до интернет. Какво

...
70 000 са без таблети и достъп до интернет. Какво
Коментари Харесай

70 000 деца са без таблети и достъп до интернет. Какво прави МОН, пита омбудсманът

70 000 са без таблети и достъп до интернет. Какво прави за тях, пита омбудсманът. Това излиза наяве от, която публичният бранител е изпратил до просветителния министър Красимир Вълчев. В него упорства за съответни отговори, свързани с организацията на образователния развой през идната година в подтекста на Коронавирус -19.
„ Като публичен бранител съм обезпокоена от изнесените данни за над 70 000 възпитаници без достъп до компютри и интернет връзка. В случай, че се премине към, тези деца не биха могли да учат в електронна среда и са изправени пред заплахата още веднъж да останат цифрово изключени от системата на обучение “, написа доцент Ковачева.
 Омбудсманът за плана на МОН: Задължително онлайн образование, само че с обезпечени интернет и устройства за децата Омбудсманът за плана на МОН: Задължително онлайн образование, само че с обезпечени интернет и устройства за децата
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова във...
Омбудсманът показва, че в жалбите си до институцията на публичния бранител, родители показват паниката си, че няма да могат да обезпечат със средства от фамилния бюджет нужните устройства за своите деца. Ковачева добавя, че изключително мъчно е ситуацията за фамилиите с ниски приходи, безработни родители, за тези с повече от един възпитаник и с родители, които работят отдалечено от вкъщи си заради създалата се обстановка, провокирана от Коронавирус -19.
Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че броени дни преди старта на новата образователна година, макар декларираните планове, липсва ясна и съответна информация по кое време тъкмо МОН ще подсигури с електронни устройства и достъп до интернет фамилиите, които не могат да си ги разрешат, тъй че да се подсигурява равният достъп до обучение на децата им в електронна среда, при положение, че се премине към отдалечено образование.
В писмото си омбудсманът Диана Ковачева напомня, че чака от МОН отговори на предходни свои рекомендации и писма до просветителното министерство.
„ Бих желала да отбележа, че според член 28 от Закона за омбудсмана органите и лицата, до които се отнасят мненията, предложенията и рекомендациите на омбудсмана, са длъжни да ги прегледат в 14-дневен период и да уведомят омбудсмана за подхванатите от тях ограничения, а който не показа в избрания от омбудсмана период поискани от него сведения, документи или актове, предстои на административна глоба, което считам, че за институции, които постоянно са се подкрепяли, не е желателно “, написа Диана Ковачева.
 МОН разгласи деца с какви болести могат да учат неприсъствено МОН разгласи деца с какви болести могат да учат неприсъствено
Образователното министерство разгласява публични насоки за работа на системата на учебното обучение през новата година в изискванията...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР