7 растения които лесно се отглеждат от семена у дома.

...
7 растения които лесно се отглеждат от семена у дома.
Коментари Харесай

7 растения които лесно се отглеждат от семена у дома

7 растения които елементарно се отглеждат от семена вкъщи . Един въодушевен градинар не може да живее и ден без своите зелени растения и насаждения. И в случай че градинските растения са налице единствено през топлия сезон, тогава отглежданите растения на закрито украсяват живота непрестанно. Домашната атмосфера разрешава на градинаря да приюти даже екзотични южни растения на перваза на прозореца , които няма да се вкоренят навън. Освен това те могат да се отглеждат независимо от костилка, а някои даже могат да дадат плодове.

1. Мушмула

Мушмулата пораства до 1,5-2 метра в домашни условия

Опитвали ли сте към този момент този малко ексцентричен плод, напомнящ апетитен микс от ананас и ябълка? Можете да се насладите на вкусните му плодове, без да напускате дома си, в случай че отгледате елементарна мушмула ( Mespilus germanica ) или японска мушмула ( Eriobotrya japonica ) на перваза на прозореца. При подобаващите условия стайното дърво може да стартира да дава плодове 4-6 години след засаждането.

Най-често можете да закупите продълговати оранжеви или жълти плодове от японска мушмула. Отстранете семената от зрелите плодове, обелете околоплодника и изсушете за 3 дни. Настържете ги със шкурка и ги накиснете за една нощ във вода на стайна температура. Засадете семената едно по едно в саксии с дренаж и рохкава плодородна почва, засявайки семената на 2-3 см дълбочина. Благодарение на предсеитбената обработка, разсадът ще се появи по-бързо, само че можете просто да извадите семената от плодовете и да ги поставите в земята. Така обаче ще би трябвало да почакате още малко.

Разсадът би трябвало да бъде предпазен от директна слънчева светлина. Преместете порасналата мушмула на най-светлия перваз на прозореца и дръжте при температура от минимум + 18 °C. През зимата растението обича светла и хладна стая при + 5 … + 10 ° С.

Всеки плод на японската мушмула съдържа 3-4 огромни семки

През топлия сезон е належащо постоянно поливане, само че без да прекалявате. Не забравяйте да овлажнявате въздуха към растението и от април до септември подхранвайте 2 пъти месечно със комплициран тор. През студения сезон мушмулата се полива доста малко.

2. Финикова палма – 7 растения които елементарно се отглеждат от семена

При стайни условия е проблематично да се накара финиковата палма (Феникс) да даде плод. Но постоянно можете да си купите вкусните й плодове от близкия супермаркет и да превърнете някоя семка в дръпнат красавец, който ще краси дома ви.

Засадете семената от пресни или сушени фурми в саксия с навлажнен субстрат, като ги поставите отвесно и поръсете с почва със пласт от 1 см. Не би трябвало да ползвате елементарна градинска почва за развъждане на тази екзотична хубост. Най-добрият вид би била почва “за фикуси ”, която също е доста подобаваща за палмовите дървета. Ако фурмите не са били подложени на термична обработка, кълновете няма да ви накарат да чакате. Този развой може да се форсира посредством скарификация.

Разсадът, който е станал по-силен, се засажда в обособени контейнери и се държи на южния прозорец. През пролетта и лятото поливайте постоянно палмата, само че не преовлажнявайте почвата в саксията. В жегата растението ще реагира с признателност на напръскване и къпане под душа. Намалете поливането през есента и минимизирайте поливането през зимата.

Финиковата палма наподобява доста екзотична

По време на дейния интервал на напредък фурмите се подхранват 2 пъти месечно. По време на интервала на покой растението се третира с торове 1 път на 1-2 месеца и се поддържа при + 12 … + 18 °С. Не режете красивите листа, тъй като може да повредите точката на напредък. Но последователното завъртане на саксията към оста е доста потребно – по този начин растението ще оформи по-красива корона.

3. Портокал

Засадете портокалови семки в края на зимата. Те ще покълнат след 1-1,5 месеца. По този метод разсадът ще може да получи оптималната светлина през пролетно-летния интервал. Отстранете най-големите семена от някои зрели плодове, изплакнете ги и ги накиснете за 10-12 часа във вода. Засадете незабавно семената в обособени саксии на дълбочина 1 см.

При изборът на почва за домашното цитрусово растение би трябвало да се подхожда деликатно. Тя би трябвало да се състои от тревна и горска земя, хумус, пясък и торф, смесени в съответствие 2: 1: 1: 1: 1, след което би трябвало да се дезинфекцира. За да не се уморявате с сходни проблеми, можете да употребявате подготвен почвен субстрат. Той е в положение да поддържа трошливост за дълго време, както и да натрупва и отмерено да дава на растенията питателните субстанции, идващи от подхранването.

За растението е нездравословно както преовлажняване на почвата в саксията, по този начин и за прекомерното изсушаване на почвата. Дръжте портокаловото дърво на южен или югоизточен прозорец. През лятото го изнасяйте на балкона или в градината, а през зимата го осветявайте до 12 часа дневно. Не забравяйте да овлажнявате въздуха към него и от март до октомври подхранвайте на всеки 2 седмици с сложен тор (за предпочитане за цитрусови плодове).

От костилката ще израсне дивачка, която ще цъфти едвам след 10 година Качеството на плодовете му е лотария. Ако желаете да съберете вкусна годишна продукция от дърво, 1,5 години след засаждането, присадете растението със сортов резник. И не забравяйте, че портокалът няма да живее дълго, в случай че не му осигурите уместно зимуване при + 12 … + 16 ° С.

4. Лимон – 7 растения които елементарно се отглеждат от семена

Същата грижа ще изисква и лимонът, отгледан от семенца. В допълнение към яркото осветяване, постоянното поливане и подхранването, лимонът ще се нуждае и от годишно подкастряне. Без подкастряне ще израсне единствено пръчка с листа.

Използвайте щипка, с цел да принудите лимона да се разклони. Когато растението доближи 20-30 см, отстранете точката на напредък на основното стъбълце и по-късно от време на време прищипвайте страничните издънки. Така ще постигнете хармонично развиване на короната. Ненужно дългите издънки на възрастно дърво се редуцират с ножици, а също по този начин се отстраняват удебелени и развалени клони.

5. Авокадо

Доста мъчно е да се получи плод от стайно авокадо, тъй че се отглежда вкъщи по-скоро поради интерес и нови прекарвания. Костилката, взета от зрял плод, покълва елементарно, като просто се засади във мокър почвен субстрат. Важно изискване: би трябвало да поставите костилката с острия връх нагоре и да оставите горната част извън.

За начинаещи по-нагледен и трогателен способ е покълването на авокадо в съд с вода. Костилката се подготвя като в тъпата му част се забождат 3-4 шишчета (клечки за зъби). Това би трябвало да се направи по подобен метод, че те да образуват носеща структура. Костилката би трябвало да се сложи в контейнера, тъй че единствено долната му част, към една трета, да е във водата. Ако непрекъснато наблюдавате равнището на водата, след 2-4 седмици ще видите нежни корени, а по-късно и мощен кълн. Когато главният корен нарасне до 4-5 см, растението би трябвало да се пресади в саксия с почва.

Подобно на други цитрусови растения, авокадото ще оцени ярката светлина и високата мокрота. Въпреки това, растението не обича топлината: комфортната температура за него е + 16 … + 20 ° С. Не забравяйте постоянно да подхранвате растението през интервала на деен напредък и да прищипвате върховете на издънките, с цел да оформите компактна корона. През зимата променете изискванията: намалете поливането и торенето, дръжте на ярка светлина, само че понижете температурата до + 10 … + 12 °С.

6. Грейпфрут – 7 растения които елементарно се отглеждат от семена

Отглеждането на грейпфрут не е по-трудно от развъждането на портокал или лимон. Основното нещо е да вземете огромна семка от прясно нарязан плод. Колкото по-дълго стои без влага, толкоз повече ще намалее способността му да покълне.

Грейпфрутът е роден в субтропиците, тъй че ще се чака да живее в сходни условия. Това значи постоянно навлажняване на почвата и въздуха и ярка светлина за най-малко 10-12 часа дневно. Обърнете внимание на наторяването, разрохкването на почвата и подрязването. С задоволително количество влага южното растение елементарно ще издържи топлината през лятото, само че през зимата ще се нуждае от хладина.

Не забравяйте за подрязването – без него ще получите единствено естетическо наслаждение от съзерцаването на буйна зеленина. Ако сте съществени, тогава в интернет можете да намерите фенове на цитрусови плодове, които ги отглеждат и са подготвени да споделят резници. Присадената екзотика на закрито ще ви даде опция да се насладите на вкусни плодове, само че техният размер ще бъде по-малък от този на купените от магазина. Но значимо ли е за един въодушевен човек!

7. Мандарина

Същото важи и за мандарината, която елементарно се отглежда от семка. Този цитрус ще избра, сходно на другите цитрусови плодове, ярката светлина и високата мокрота. Но за разлика от тях това растение ще стартира своя трогателен живот по-рано, след 3-4 седмици.

Струва си да се помни, че мандарината, сходно на други домашни растения, ще би трябвало да бъде пресадена, до момента в който пораства. През пролетта ще би трябвало деликатно да прехвърлите растението в по-голям съд, цялостен с прясна почва. Проблемно е да се пресаждат възрастни дървета, тъй че можете да се ограничите до актуализиране на горния пласт на почвата в саксията.

Ако на масата ви постоянно се появяват екзотични плодове, погледнете ги по-отблизо. Може би си коства да вдъхнете живот на костилките и семките, останали след вкусната храна? Процесът на развъждане вкъщи няма да изисква специфични старания от вас, само че ще ви даде доста позитивни страсти. И в случай че такава екзотика към този момент пораства във вашата къща, не забравяйте да ни кажете за това в мненията. Ще се радваме да научим вашата история и опит!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР