7 от всеки 10 българи имат , сочат данните на

...
7 от всеки 10 българи имат , сочат данните на
Коментари Харесай

Къде да оставим домашните любимци, ако пътуваме за празниците?


7 от всеки 10 българи имат, сочат данните на организация „ Нилсен “. Почти поравно са кучета и котки, има и дребен дял животни от други типове.

За Коледни и Нова година над половин милион българи се чака да пътуват. Как могат се погрижат за животните си, когато не могат да ги вземат със себе си?

„ Ако не могат да ги вземат със себе си, в случай че са, биха могли да ги оставят за 2 до 4 дни най-много с нужното количество храна и вода, с нужните брой тоалетни, където да си правят работата, сами вкъщи. Ако става въпрос за куче обаче това е неприложимо “, споделя ветеринарният доктор Димитър Яновски.

Неговият съвет е кучетата да бъдат оставени при родственици, познати, или в хотел за животни. Някои клиники също оферират тази услуга.

„ Хубаво е авансово да се ориентират какво ще се случва, защото се препълват и хотелите, и клиниките. Всички работят с понижено работно време. Ние сме много затруднени нормално през този интервал, настрана имаме и лечебна активност. Така че би трябвало да извърнат внимание по-рано, с цел да си запишат час и надлежно място да си запазят авансово “, предизвестява доктор Яновски.


По думите му би трябвало да се внимава и с коледната декорация, която може да е рискова за домашните любимци. Важно е да ограничим достъпа им до елхите и гирляндите, тъй като могат да са рискови за живота им. Опасно за животните е и преяждането - най-добре е да не променяме по време на празниците.

Д-р Димитър Яновски е безапелационен, че кучетата, котките и други животинки не трябва да са коледен подарък, в случай че индивидът, на който ще ги подарите, не ги желае доста.

„ Подаряването на животно го обрича на опция да бъде изоставено, да не се грижат за него съответно. Тъй като това е неизискван подарък, само че е жив. Не можеш да го оставиш някъде на рафта и да го забравиш. Трябва да се грижиш съответно за него “, прецизира доктор Димитър Яновски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР