69 226 разследвания са прекратени до давност през 2021 г.,

...
69 226 разследвания са прекратени до давност през 2021 г.,
Коментари Харесай

Още 70 000 престъпления остават ненаказани по давност

69 226 следствия са прекъснати до отминалост през 2021 година, сочи отчетът за активността на прокуратурата. Увеличението по отношение на предходните две години е впечатляващо, защото през 2020 година са прекъснати 42 565, а година по-рано - 49 195, оповестява Сега.

За да стигне до преустановяване по отминалост проверяващите органи и прокуратурата, която е стопанин на досъдебното произвеждане, са се размотавали задоволително дълго, с цел да изтече срокът, в който наказателното гонене се изключва по закон. На процедура това е прошка за причинителите на закононарушения. При това данните са за броя на закононарушенията, а не на причинителите.

В доста от случаите те са повече от един. В отчета няма детайлности за типа на закононарушенията. " Успокоява се " обаче, че " от прекратените по отминалост досъдебни производства 99,6% са с неразкрит причинител, което е справедлива причина за преустановяване ".

Прекратените каузи против прочут причинител, на който е било повдигнато обвиняване, са 274, което прави 0,4% от всички.

Най-много прекъснати по отминалост каузи се регистрират в апелативния регион на София, който е и най-големият в страната - 35 221. регионите на Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново (13 389, 8235, 6583, 5791). Спецпрокуратурата също е поставила точката на 2 следствия поради изтеклата отминалост. Такива каузи няма във военните прокуратури в Пловдив и София.

Според Наказателния кодекс наказателното гонене се изключва, когато е изтекла така наречен безспорна отминалост. Тя зависи от закононарушението. Най огромната е 52 година и половина - за ликвидиране на две или повече лица. За закононарушения, наказуеми с пожизнен затвор без подмяна, тя е 30 година За действията, които се санкционират с повече от 10 година - е 22 година и половина, а за тези с повече от 3 година - 15 година За закононарушенията, за които се планува повече от година отнемане от независимост, безспорната отминалост е 7 година и половина, а за всички останали - 3 година

От 2008 година (за когато са най-старите данни на уеб страницата на прокуратурата) насам са прекъснати към 1 000 000 каузи. " Причините за преустановяване на делата по отминалост са както справедливи, по този начин и субективни. Налице са многочислени и разнопосочни законодателни промени след 1989 година, от една страна. От друга - проявено е безучастие от проверяващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори ", написа в един от старите отчети на държавното обвиняване.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР