650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско

...
650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско
Коментари Харесай

Близо 1 милион българи получават по 3,92 лева на час

650 лева е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се заплаща по 3 лева и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ упорстват минималното месечно заплащане да е 730 лева. Засега държавното управление е по-склонно да одобри низък предел от 710 лева  

" Минималната работна заплата е заплащане, което би трябвало да подсигурява, че няма да има работещи небогати “, сподели пред БНР специалистът по трудово право в КНСБ Радостин Павлов. 

" Тя би трябвало да преодолява неравенствата и инфлацията. Затова ние предлагаме нарастването да не е с 12%, а с най-малко 15%. Така ще бъде обезщетена общата инфлация и инфлацията от дребната кошница “, добави той.

Около 1 млн. българи получават минимална или близка до минималната заплата. 

И този път бизнесът не е склонен с повишението на минималната заплата, оправдавайки се с икономическата рецесия, инфлацията и рекордния скок в цените на електрическата сила и природния газ. Тежката обстановка обаче не може да е опрощение за ниските приходи на работещите, означи Радостин Павлов.

" Аргументът, който чуваме от страна на работодателите, че ще банкрутират бизнеси – го слушаме 15 години. Никога бизнес не е банкрутирал поради това, че е увеличавана минималната работна заплата. Ние сме изрично " за “ и поддържаме бизнеса. Те би трябвало да бъдат обезщетени от страната. Докато работещите хора и пенсионерите – никой не ги компенсира за нищо. Нека да приказваме за заслужено посрещане на всичките тези несгоди. Преди да се реализира това нарастване на минималната работна заплата, то към този момент е изядено с растежа на цените “, безапелационен е Павлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР