65 български творци, които са носители на награди от фестивала

...
65 български творци, които са носители на награди от фестивала
Коментари Харесай

65 творци, с отличие Златен Орфей, получават държавни награди

 65 български създатели, които са носители на награди от фестивала " Златният Орфей ", ще получават държавни парични награди в размер сред 500 и 350 лева в продължение на 3 година Това взеха решение депутатите, които утвърдиха единомислещо със 75 гласа " за ".

Сред тях са Васил Найденов, Богдана Карадочева, Кирил Маричков, Ваня Костова, Йорданка Христова, Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Стефка Берова, Хайгашод Агасян и други.

По мотив породилите се кавги около това кой дефинира листата и размера на премиите, които музикантите ще получават, Нона Йотова от Българска социалистическа партия изиска да има цялостна държавна политика за подкрепяне на създателите.

" Дебатирахме, че 60 души не са всички носители на награди от " Златният Орфей ", а и не разбрахме за какво той е критерият. Животът на всеки от тях не коства 350 лева, не коства този метод, само че положителното е, че създателите въпреки всичко имат една дребна опция и би трябвало да получат тези помощи ", сподели шефът на комисията по просвета.

Той подсети, че пандемията е лимитирала опциите на стопанската система.

" В Европа всички бюджети са свити, в това число за просвета. И е хубаво, че едни прелестни български създатели да получат помощ, тъй като пандемията не подмина никой ", добави Рашидов.

Надявам се в идващия парламент една по-ясна политика за разпределяне на награди, прикани Рашидов и описа какъв брой писма е получил в комисията от другите креативен съюзи
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР