64% от тийнейджърите у нас не са излизали навън по

...
64% от тийнейджърите у нас не са излизали навън по
Коментари Харесай

Гняв, самота и скука описват българските тийнейджъри в извънредното положение

64% от младежите у нас не са излизали на открито по време на изключителното състояние, траяло два месеца. Изследването е на УНИЦЕФ. В същото време те са изживели мощни и по-скоро отрицателни страсти, като са изпитвали отчаяние, яд и самотност. Отдушник на изолацията младежите са разкрили в обществените мрежи.
Това демонстрира проучване, проведено от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), извършено измежду 810 възпитаници от цялата страна, на възраст сред 15 и 19 година (8-12 клас), в разгара на изключителното състояние (16-26 април).
Целта е била очертаването на модел, който е евентуално да бъде още един в обстановка на последваща рецесия. По този метод всички – институции, учители, родители, самите младежи – биха били по-подготвени по какъв начин да реагират в бъдеще.
В обстановката на изключително състояние младежите изживяват мощни страсти, множеството от тях отрицателни: „ Чувствам се изгубен в своите мисли. “ Така да вземем за пример, съпоставено с интервала преди COVID-19 младежите изпитват: 2 пъти повече боязън и тревога; 5 пъти повече скука; 3 пъти повече гняв; 5 пъти повече раздразнение; 4 пъти повече носталгия и тъга; 4 пъти повече самота; 3 пъти повече разочарования; 2 пъти повече беззащитност и безполезност.
По-малък дял са младежите, които претърпяват рецесията позитивно:„ Благодарение на интернета подкрепям връзка със всичките си другари. Не изпитвам потребност да излизам на открито “. С други думи – нормалните опори на младежите са мощно разтърсени : „ Изпитвам смесени усеща. Имам супер щастливи моменти, само че по-късно идват и супер тъжни или депресарски “.
Най-предпочитаната за над 80% от младежите активност по време на изолацията е гледането на клипчета в обществените мрежи . Това е илюстрация за метода на угаждане на трите базови за младежите потребности – моментни, действителни и бързи тласъци, споделеност и възприятие за персонален надзор.
Другите действия, които им носят баланс, са засилената връзка с близки и другари: „ Повече си липсваме и по-често си пишем “ – както и нещата, които запълват всекидневието им и ги избавят от скуката (73% показват, че са почнали да оказват помощ с домашните задължения).
5 направления, в които ученето ще се промени
Адаптацията на младежите към новата действителност е улеснена и от засиленото им възприятието за комизъм , което половината споделят, че е тяхна постоянна тактика за справяне със напрежението.
Това не значи обаче, че младежите се отнасят лековато или присмехулно към изключителното състояние. „ Свързвам го както с дисциплинираност и самообладание, защото това е изключително нужно сега, само че по този начин и с опция да развиваш другите си качества, а за какво не и да откриеш нови “. 80% от тях са виновни в държанието си и съблюдават предписаните ограничения (64% не излизат на открито, а 89% носят маски, в случай че излизат). Тази самодисциплина е макар изживения яд, който е подбуден от изолацията : “Чувствам се като животно в зоопарк “; „ Унижение, потъпкване на права, принудително налагане на непознато мнение “. Това е значимо поради обстоятелството, че половината младежите не виждат заплаха, непосредствено обвързвана с тях самите, само че са склонни да съблюдават разпоредбите в името на по-възрастните си близки и тяхното здраве (но пораства и гневът им, когато самите възрастни не съблюдават същите тези правила): „ Лиших се от всевъзможни действия, които ми носеха благополучие, с цел да виждам по улиците хора от най-рисковата група да се разхождат по през целия ден (някои даже без маски макар новите наредби и глобите).
Като цяло младежите гледат рационално на обстановката и търсят причини , с цел да изградят лично мнение, което акцентират, че е значимо за тях: „ Изграденото ми мнение за вируса се основава на обстоятелства и тествана информация “. В този развой се ориентират към търсене на потвърдени данни, а не към отзиви на инфлуенсъри и групи в обществените мрежи, наблягайки, че се базират на специалисти, както и че имат вяра най-вече на родителите си. Учителите за сметка на това не са измежду доверителния кръг и желаните за младежите престижи. По отношение на учебното заведение и образованието мненията са полярни. Училището им липсва, тъй като са лишени от живото другарство, до момента в който отдалеченото образование за тях е източник на отмалялост и чувство за прекомерно количество за сметка на качеството: „ Бих желал да отпратя обръщение към МОН с молба да понижат онлайн образованието и да го създадат по-малко стресиращо и отнемащо време. Също по този начин някои учители прекаляват със дилемите “.
А откакто прекарват толкоз огромно количество време онлайн – в учене и в забавление – какво е качеството на това прекарване: дали са податливи на кибертормоз по време на пандемия или на „ инфодемията “ от подправени вести? От една страна младежите заявяват позитивна наклонност – съгласно 62% от тях по време на изключителното състояние експанзията в мрежата освен не е повишена или да се е запазила на равнищата от преди, а е намаляла и е сменена с по-качествената връзка посред им и подготвеност за помощ едни на други. Наред с това обаче личи и отрицателна наклонност, която разкрива, че тогава, когато има случаи на онлайн тормоз, част от младежите го одобряват за нещо „ обикновено “, за част от всекидневието им, на която не обръщат толкоз внимание или даже го отхвърлят: „ Онлайн тормоз не съществува. Никой няма да се обиди в случай че му кажат, че всеки го ненавижда и няма другари “. Това е директно повлияно от обществената норма на висока приемливост към насилието в българското общество. Положителен миг обаче е, че в това време 57% от младежите показват, че са дейни в това да предупредят приятелите си, когато видят подправена вест .
Шест съвета по какъв начин да живеем заключени и да не откачим
Общата наклонност във връзка с желаните източници на информация демонстрира, че в обстановката на изключително състояние младежите прибягват най-вече към български източници, измежду които малкия екран и радиото , както и следенето на публично оповестяваните данни от виновните институции – употребени като меродавен източник на информация от 68% от изследваните младежи: „ Важни са причините и от коя уста идват “.
Изключително е значимо посланията, комуникирани от виновните институции към необятната общност и в частност към младежите, да бъдат ясни, точни, разумни и поредни. Изнасянето на спорни данни и налагането на диспропорционални ограничения ускорява чувството на младежите за фрустрация и увереност им в съществуването на „ медиен балон “ : „ Свързвам го с ненужна суматоха и заливане на обществото с неверна информация. Имаше миг, в която и да е обществена платформа, телевизия, онлайн, всичко беше за ковид “. Именно това чувство за преекспониране на обстановката (малък брой инфектирани, а прекомерно строги мерки) поражда и наклонност измежду тях да прибягват до тайни теории, с цел да си обяснят това държание на институциите и медиите: „ Според мен това е изкуствено основан вирус, с цел да отстрани по-слабата част от популацията “. Най-голям дял от тях (2/3 от анкетираните) са склонни да имат вяра, че коронавирусът е следен опит с ново биологично оръжие, а най-малка част (около 16%) имат вяра, че има връзка с 5G мрежата.
В най-висока степен (85%) младежите чакат след анулацията на изключителното състояние настъпването на сериозна финансова рецесия : „ Не знам за какво, само че има хора, които си мислят, че на нас не ни пука дали родителите ни или даже родителите на приятелите ни ще останат без приходи и работа “. Но в това време младежите чакат тези промени да се случат на фона на по-голямо внимание на хората към здравословния метод на живот (72%) и смяна на полезностите на обществото към повече човещина (71%). „ Според мен след рецесията хората ще схванат че без другари и познати не могат да устоят и ще се виждат повече и ще мислят повече за близки и познати, в сравнение с за себе си “.
Не липсват обаче и отзиви, че хората няма да са си научили урока и рецесията ще е била пропиляна житейска опция : „ Човекът в 21 век избира да не помни неприятното, смятайки че в случай че не го мисли, не се е случвало и по този начин не поема отговорност за следствията “. Остава да забележим кои от прогнозите им ще се осъществен... и дали това и посланията на средата ще доведат до ескалиране на гнева, което да промени виновното им към този момент държание!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР