64-годишният психично болен мъж, който стреля по 3-о Районно управление

...
64-годишният психично болен мъж, който стреля по 3-о Районно управление
Коментари Харесай

Психично болният мъж, стрелял по 3-о РУ, е опитвал да разработва взривни вещества

64-годишният психологично болен мъж , който стреля по 3-о Районно ръководство в София на 10 януари сутринта,  е правил начални опити да създава взривни субстанции , съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев . Той посочи, че не се е стигнало до направата на взривно вещество, съобщи.

Тече инспекция по какъв начин психологично болният мъж се е сдобил с ловна карабина. В дома му са открити още противозаконни муниции. Пушката, с която е стреляно по 3-о районно управление (на МВР), е със заличени номера и е нелегално добита. По думите на министър Демерджиев казусът е, че през годините е позволено огромно количество оръжие със заличени номера да бъде добито от разнообразни пластове от популацията.

Освен психологичното положение на стрелеца, все още няма друга известна причина, която да го е предизвикала да стреля съответно против 3-о районно управление (на МВР). Пострадалият при стрелбата служител на реда е с леки пострадвания в положително положение. 

Стрелецът е освидетелстван . Той е бил задържан и настанен в психиатрично заведение. Изяснява се по какъв начин се е сдобил с оръжието. Според шефа на държавната психиатрична болница „ Свети Иван Рилски ” доктор Цветеслава Гълъбова има сериозен проблем с грижите за хората с психологични проблеми, съобщи.

„ Системата от грижи липсва, заради което е допустимо хората с психологични проблеми да имат рисково държание. Тази система просто липсва у нас и може да се стигне до такива обстановка ”, разяснява доктор Цветеслава Гълъбова.

Според Милен Иванов, някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи, с всяка една промяна служителите на реда на улицата понижават. Проблем има с наблюдаемостта на контингента- „ Районният контрольор би трябвало да следи такива хора, само че действително не може да обхване целия контингент. Той е претрупан и с доста други работи ”, сподели Иванов.

Относно контрола на оръжията, той даде образец с Япония. „ Там е страната с най-строгият надзор на оръжия. Бившият министър председател Шиндзо Абе беше убит със самоделно оръжие. Колкото и да е строга системата постоянно се намира някой, който да я пробие ”, разяснява Милен Иванов.

„ Имаме сериозен казуса с контрола във всяко отношение. Не бива за психологичната болест да се приказва със стигма. Психично болните имат потребност от грижа ”, изясни доктор Гълъбова.
Тя изясни, че при всяко противоправно действие се прави нова експертиза. „ Един човек дори да е диагностициран с психологично заболяване, при което се признава безотговорност, не може автоматизирано при последващо противоправно действие да се извади диагнозата и да се признае безотговорност. Отново се прави експертиза дали е бил вменяем все още на действието ”, счита Гълъбова.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР