62% от пациентите у нас с хронична венозна болест не

...
62% от пациентите у нас с хронична венозна болест не
Коментари Харесай

Над 60% от българите с разширени вени не се лекуват

62% от пациентите у нас с хронична венозна болест не са лекувани, разгласи проф. доктор Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ " Св. Марина " във Варна и ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Статистиката сочи, че болестта визира над 50% от популацията в България, като честотата при дамите е съвсем 2 пъти по-голяма от тази при мъжете. Според данните 30 до 40 хиляди българи годишно се лекуват консервативно, а към 10 хиляди претърпяват хирургическа намеса. 20% от пациентите са в напреднал етап на болестта.

Сред признаците на заболяването са лесна уморяемост, тежест в краката, болежка, зачервяване, възприятие на стопляне, мравучкане, разбиране през нощта, подути глезени в края на деня.

В рамките на Националната осведомителна акция " Вземи краката си в ръце " в 8 града в страната от 10 до 14 юни ще се проведат безвъзмездни прегледи.

Кампанията е подкрепена и от актрисата Деси Бакърджиева, играла в ролята на съдовия хирург доктор Лора Хинова в сериала " Откраднат живот ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР