62% от българите се боят те или техни близки да

...
62% от българите се боят те или техни близки да
Коментари Харесай

Галъп интернешънъл: 72% от българите смятат, че опасността от COVID-19 е преувеличена

62% от българите се боят те или техни близки да не се заразят с ковид. Това демонстрира експресно проучване на водещата международна асоциация " Галъп интернешънъл ” по отношение на COVID-19. Според него българите са и измежду народите, които в най-голяма степен намират заплахата за пресилена, написа КРОСС.

В проучването вземат участие близо 25 хиляди души в 28 страни по целия свят. Сред тях са Съединени американски щати, Русия и Индия, едни от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария и така нататък

Има ли боязън от заразяване с COVID-19?

Общо 67% от всички взели участие в изследването споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% заявяват, че се опасяват, а 29% признават, че се боят доста.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и жителите на Афганистан. Върховите стойности на страх, предстоящо, са в Италия – 90%.



 

Как се оправя държавното управление?

Положителните оценки за държавните управления в изследваните страни са 62%, а негативните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, последвани от Индия и Палестина.

Най-недоволни от реакцията на своите държавни управления във връзка ковид са в Тайланд – 76% и Япония – 62%.

Удовлетвореността от държавните ограничения очевидно по-скоро няма връзка с броя на инфектираните, а с вероятностите във всяко едно съответно общество. Италианското общество, да вземем за пример (72% оценяващи положително активността на държавното управление си в тази ситуация), е измежду най-доволните от ограниченията на държавното управление.



Преувеличава ли се заплахата?

Балканските нации са тези, които в най-голяма степен намират заплахата за пресилена – общо 73% считат по този начин в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%.

Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% болшинства, които по-скоро не считат или даже напълно не считат, че заплахата е пресилена.



Готовност за ограничения?

Общо над 75% от жителите на изследваните страни по целия свят са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи до момента в който премине опасността от COVID-19.

Най-високи равнища на подготвеност в това отношение демонстрират жителите на Австрия (95%), Северна Македония (94%) и Нидерландия (91%).



Какво следва?

Няма еднопосочен отговор на въпроса какво следва в близкия месец. 39% считат, че най-лошото във връзка с вируса занапред идва, а 34% % от запитаните имат вяра, че най-лошото към този момент е отминало. Останалите допускат, че обстановката ще остане такава, каквато е. 1% не могат да дадат отговор.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% считат, че най-лошото предстои), само че също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).

Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% имат вяра, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и така нататък



 

Как се е появил вирусът – има ли непозната интервенция?

По-скоро надвива мнението, че вирусът е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче считат, че непозната мощ или страна съзнателно предизвиква разпространяването на болестта. 22% не могат да преценяват.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена болест са, да вземем за пример, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).



 

 

 

 

У НАС

62% от българите се боят те или техни близки да не се заразят с ковид.

Според изследването българите са измежду народите, които в най-голяма степен намират заплахата за пресилена – общо 72% у нас считат по този начин. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония и в Босна и Херцеговина.

60% у нас намират, че държавното управление към този момент се оправя малко или доста добре, а 37% – че не се оправя или дори напълно не се оправя. Останалите се двоумят.

83% от българите са подготвени да се лишат и от избрани свои права в името на сдържането на болестта.

Попитани какво си показват в границите на месец, 42% у нас считат, че най-лошото следва, 27% не чакат смяна, а за 29% най-лошото е зад нас.

Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние. Това проличава от  експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл “, извършен измежду 1000 пълнолетни българи сред 20 и 23 март.

На въпроса по какъв начин правят оценка ограниченията на властта против епидемията: 66% споделят, че са задоволителни, 17% настояват, че са прекомерни, а 15% считат, че са незадоволителни.



Действията на държавното управление  като цяло се утвърждават от 74% против отрицание от 22%.

Действията на Министерство на вътрешните работи  се утвърждават от 80% против отрицание от 15%.

Действията на Министерството на здравеопазването  се утвърждават от 83 % против отрицание от 12 %.

Действията на Министерството на образованието  се утвърждават от 86% против отрицание от 10%.

Одобрението и неодобрението към обособените персони в управлението на страната наподобява сега по този начин:
Бойко Борисов  + 73% против ̶ 21% Ген. Мутафчийски  + 89% против ̶ 10% Владислав Горанов  + 45% против ̶ 26% Томислав Дончев  + 54% против ̶ 18%
Много високи равнища на утвърждение получават съсловието на: лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата зараза - паническа (22%), тревожна (64%) спокойна (12%).

Радва откритият от изследването факт, че  хората всеобщо вземат ограничения срещу епидемията:
Практически всички настояват, че си мият по-често ръцете;80% употребяват дезинфектанти;90% са лимитирали персоналните си гостувания;5% се борят с епидемията с защитни маски.
Хората всеобщо освен одобряват, само че и утвърждават ограничаващите ограничения на държавното управление . Между 88% и 94% утвърждават:
възбраната на всички обществени събирания;затварянето на границите за чужденци;забраната българите да пътуват в чужбина.
Общественото мнение обаче е разграничено по:
Забраната да се пътува от град в град: + 56% против ̶ 40%Въвеждането на вечерен час: + 59% против ̶ 39%


Първоначалните всеобщи опасения, че в България ще свършат храните и медикаментите, са по-слабо изразени: (13% до 27%).

За сметка на това в всеобщата психика  пораждат паники за икономическите последствия от епидемията  – хората се притесняват, че:
Ще изгубят работа – 20%Няма да могат да си заплащат заемите – 29%Няма да могат да покриват битовите сметки – 38%
Кой модел на битка с вируса считат българите за най-правилен:

(1) наказателен /„ китайски “ – 30%

(2) ограничаващ / „ европейски “ – 42%

(3) свободен / „ шведски “ – 23%

 

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и те
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР