600 души работят на терен, 42 са само пожарните автомобили,

...
600 души работят на терен, 42 са само пожарните автомобили,
Коментари Харесай

600 души продължават да се борят с пожарите в Кресненското дефиле

600 души работят на терен, 42 са единствено пожарните коли, включена е и друга профилирана техника. Освен чиновниците от ГДПБЗН, които са главният състав, вземат участие и чиновници на полицията, жандармерията, Югозападното държавно дружество, от Регионалната дирекция по горите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община, 85 военнослужещи - главно от бригадата в Благоевград и от София. Това заяви на следващия си брифинг по отношение на ситуацията с пожарите в Кресненското дефиле министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

"Голяма помощ оказват двата вертолета, които непрекъснато работят над терена и до момента са създали 160 захода, а през дните на присъединяване им все още са изхвърлили към 340 тона вода, по 2,5 тона на всеки заход, продължи Радев. Той означи, че и през днешния ден в битката против огнената буря работят чиновници на парковете Рила и Пирин, доста доброволци, пристигнала е и следващата група от София, присъединили са се членове на ловни дружинки. На всички тях министърът изрече специфична признателност. "Благодаря и на БЧК, които осигуриха храна, както и на екипите на Спешна помощ, които непрестанно са разполагаем. По 2 незабавни автомобила постоянно са на дежурство и това е единствено част от отличната логистика, проведена от регионалния шеф Бисер Михайлов ", сподели още Радев.

"За жителите на близките села е значимо да знаят, че 20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат, с цел да останат те и екипите в сигурност. Пътят остава под непрекъснато наблюдаване, както и обитаемоте места, в които са разпределени полицейските чиновници в патрули. Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат умерено по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдаване и контролът над влизащите в обитаемоте места ще продължи ", сподели още вътрешният министър. Като добави и че към този момент се е подобрило положението на въздуха, допустимо е да има леко задимяване в сектора при гара Стара Кресна. Под надзор остава и трасето на основния път Е 79, като Министерство на вътрешните работи моли при видяна неправда, да се подадава сигнал на тел. 112

Подробности от оперативната конюнктура заяви основен комисар Николай Николов, шеф на Групово дело "ПБЗН ". По предварителна оценка площта на пожара трансферира 13-15 хил декара. "Току-що успяхме да изведем 52 души, директно застрашени от пожара в региона на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, сходна на предходните вечери – минимум 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище – край гара Стара Кресна, там в допълнение ще съсредоточим сили. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни произшествия и да не запушим пътя. Прогнозите за площта на пожара като цяло са положителни и мислим, че обстановката е овладяна и под надзор, само че в региона на гара Стара Кресна ще са нужни старания да ограничим огъня, който гори в боров масив. За на следващия ден задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдаване на останали 4 огнища и наблюдаване на пожара в землището на гара Стара Кресна ", изясни комисар Николов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР