60 хил. клиенти ползват карти Мултиспорт, с които могат да

...
60 хил. клиенти ползват карти Мултиспорт, с които могат да
Коментари Харесай

Олимпийски скок в масовия спорт

60 хиляди клиенти употребяват карти " Мултиспорт ", с които могат да посещават повече от 700 спортни центъра

© Надежда Чипева Визитка

Име: " Бенефит системс България "
Създадена: 2015 година
Собственик: Benefit systems international, Полша
Управител: Цветан Иванов " Посоката ни е да развиваме артикул за цялото семейство - имаме карти за чиновници, за техните сътрудници и за техните деца. "
Цветан Иванов, шеф на " Бенефит системс България "
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Малките и междинни предприятия са с рекорден напредък за последните години

В класацията " Гепард " влизат и най-вече компании от четири години - над 1700, а междинният им растеж на приходите е 31%
12 ное 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Повече от половината българи не спортуват, огромна част го вършат от време на време, а едвам 10% извършват целесъобразните най-малко два часа седмично. Това подрежда България на предпоследно място в Европейски Съюз по физическа интензивност на популацията, " изпреварвана " само от Румъния в самобитната отрицателна ранглиста.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. На пръв взор миналогодишните данни на Евростат за спортната интензивност в страната не наподобяват като изключително добра бизнес ниша.

Но историята на една относително нова за българския пазар компания демонстрира, че в този бранш има значителен прикрит капацитет. За последната година " Бенефит системс България ", известна с картите " Мултиспорт ", е нараснала приходите си с над 370% и към този момент наближават 14.24 млн. лева Tака за период по-малко от три години сдружението се изстреля до лидерското място в този сегмент, успявайки да трансформира всеобщият спорт в действителност в всеобщ. А евентуалният напредък оттук насетне включва разширение както като географско покритие, по този начин и като продуктова гама.

Корпоративният фитнес

Полската " Бенефит системс България " влезе на българския пазар през втората половина на 2015 година с картите си " Мултиспорт ". По създание бизнес моделът на компанията е за ходатайство сред корпоративни клиенти и спортни центрове. " Бенефит системс България " подписва контракти с компании, които да дават карти " Мултиспорт " на своите чиновници и служащи като част от пакета им със обществени придобивки. Притежателите на въпросните карти пък могат да посещават безкрайно обекти като фитнеси, басейни, спортни зали и други, които са сътрудници на сдружението. Съответно компанията печели от разликата, която работодателите заплащат за всеки собствен чиновник (средно сред 35 и 50 лева за карта), и таксата, която " Бенефит системс България " дължи на спортните центрове за визитите на притежатели на карти, която е по-ниска от нормалната.

Така към днешна дата сдружението работи с над 1200 работодателя, които са дали карти на 60 хиляди свои чиновници. Те пък могат да посещават повече от 700 спортни центъра на територията на цялата страна. Във финансово измерение основна за растежа се оказва 2017 година - тогава сдружението записва олимпийски скок на оборота до близо 14.24 млн. лева, което е нарастване с над 370% на годишна база. Според шефа на компанията Цветан Иванов обаче числата са просто разследване на друга наклонност. " Ключовото през 2017 година по отношение на 2016 година е, че се промени държанието на работодателите в позитивна посока и това въздейства на нашите резултати. Все по-голяма част от тях желаят да дават на своите чиновници опцията да спортуват и да живеят по-здравословно ", разяснява Иванов. По думите му нарастването на клиентите - броят компании, предоставящи картите за свои чиновници, е 40% годишно.

Паралелно с това се разраства и партньорската мрежа - към този момент сдружението работи с над 700 спортни центъра, като клиентите могат да избират от към 400 спортни интензивности. Явните изгоди за всяка страна са ясни: работодателите имат още инструмент за мотивация на чиновниците, спортните центрове могат да привлекат доста повече хора в тях, а притежателите на карти - да избират сред огромно количество занимания в комфортно за тях време. Същевременно обаче " Бенефит системс България " твърди, че моделът има още една изгода. " Социалната роля, която играе нашата стратегия, е, че притегля доста хора, които в никакъв случай не са спортували преди този момент ", споделя Цветан Иванов. Според него се усилва и междинният брой визити, които един човек прави месечно в спортни центрове по програмата. В момента най-популярни са фитнес залите – в тях се вършат към 40% от визитите, сочат данните на компанията.

Къде е капацитетът за нов напредък

В момента преобладаващата част от картите " Мултиспорт " се употребяват главно в София. Логично в столицата е и най-големият брой обекти, които могат да бъдат посещавани. Същевременно обаче " Бенефит системс България " последователно се уголемява и географски. " Има сериозен интерес от компании в Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе ", споделя Цветан Иванов, допълвайки, че към този момент фирмите са и във всевъзможен вид промишлености. " Вече имаме клиенти и в държавната администрация ", споделя още Иванов.

Паралелно с географското уголемение компанията възнамерява и уголемение на продукта. Основният й фокус ще остане спортът, само че към интензивностите, които могат да употребяват клиентите, са и други съпътстващи действия - да вземем за пример сауни, СПА центрове, солни стаи, боулинг и други.

" Посоката ни е да развием продукта до подобен за цялото семейство - като се изключи че предлагаме карти за чиновниците на фирмите, имаме и такива за техните сътрудници и за техните деца ", споделя още Иванов. По думите му спомагателните артикули са по-скоро тласък чиновниците да пренесат желанието си за спорт и в техните фамилии. А дали това ще промени физическа интензивност на българите най-малко до средноевропейските равнища, съгласно които 40% от популацията на Европейски Съюз спортува най-малко два часа седмично, следва да се разбере. Инвестиции и във верига фитнес центрове

Освен картите " Мултиспорт " полската Benefit Systems International стартира и вложения във верига фитнес центрове в България. Това се случва посредством друго сдружение от компанията - " Фит инвест България ", което е записано през 2017 година

Компанията работи с два марката - Top Fit и Next Level, като проектите са да бъдат открити седем фитнес клуба в столицата до края на годината съгласно информация, която компанията е разгласила в разнообразни рекламни известия и разгласи за асортимент на чиновници. Benefit Systems International e основана в Полша през 2000 година, като в началото дава артикули единствено на чиновници във финансовия бранш. През 2003 година компанията основава и картите " Мултиспорт ", а в идващите години дебютира на Варшавската фондова борса и излиза на финансовите пазари. Към момента сдружението има клонове в България, Чехия, Словакия и Хърватия. По информация на компанията майка в тези страни се оферират повече от 160 хиляди карти, които могат да бъдат употребени допълнително от 2400 спортни центъра. Гепард - ранглиста на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 бранша - туризъм, превоз, IT, облекло, козметика, търговия, храни и други
- Развитието на районите в България през призмата на най-динамичните дребни и междинни предприятия
- Анализи, сполучливи истории

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР