60-годишният Джаги Васудев, известен като Садгуру, е индийски мистик, автор

...
60-годишният Джаги Васудев, известен като Садгуру, е индийски мистик, автор
Коментари Харесай

Не е нужно да сте любящи, достатъчно е да сте мили

60-годишният Джаги Васудев, прочут като Садгуру, е индийски мистик, създател на доста бестселъри. Създател е на благотворителната фонадация Isha за безвъзмездни стратегии по йога и личностно развиване. Разбива визията за типичния гуру (освен с типа си). Кара мотор, играе голф, укротява змии. Преведохме особено за читателите на Списание 8 една от лекциите на Садгуру за любовта. 

Любовта е съществена част от човешкия живот. Любовта е страст. Състоянието, в което вашите страсти са приятни, назоваваме обич. Когато страстите са неприятни – назоваваме това ненавист. Обикновено обичаме и ненавиждаме едни и същи хора. Преди сте ги обичали, а в този момент ги ненавиждате. Едва ли изпитвате ненавист към инцидентния минувач. Някога любовта е била тук. Но по някое време монетата е паднала с другата си страна нагоре и любовта се е трансформирала в ненавист. Спрели сте да харесвате нещо в обичания човек и омразата е пристигнала. 

За доста хора любовта е най-дълбокото прекарване в живота. То в действителност не е такова. В техния прочувствен свят е по този начин, тъй като това е страстта с най-силен интензитет, която са претърпели. 

Любовта е най-всеобхватният параметър за живота от известните им. Затова я превъзнасят до небето. 

Пренасят я на небето, приказват за Божествена обич. Вие не знаете дали Бог ви обича или не...

Хората умеят да обичат, в случай че желаят това. Кучето също умее да обича. Ако хората не ви обичат, си вземате куче. Ако си вземете куче, любовта ви е обезпечена за околните 12 години. 


Ако имате куче, по какъв начин ви посреща то всеки ден? Не е както жена ви…(смях) Един ден е една, различен – друга. На децата ви им е все едно дали сте се върнали от работа или не сте. Но кучето, с каква наслада то ви приветства всеки ден. Никога не е безразлично. Толкова ви се радва. Всеки ден. Това зарежда мощно. Определено – кучето – е обич. Ако сте се създали такива, че никой в близост не може да ви обича, единственото успокоение е, че Някой ви обича от разстояние. Да се живее по този начин е много тъжно. 

Бог ви обича? Такъв живот е много печален. 

Това, че единствено Бог ви обича, значи, че сте се трансформирали в подобен човек, който никой даже не желае да огледа. Ако пък близките се влюбват във вас, това е прелестно, не е ли по този начин? Не е нужно да сте популярен човек, задоволително е да сте благи. Ние не разделяме страстите на обич, ненавист, благополучие, злощастие. Значение има единствено отговорът на въпроса дали желаете да изпитвате приятни или неприятни усеща. 

Ако изпитвате приятни чувства в тялото си – назоваваме го здраве.
Ако чувствата са доста мощни – назоваваме това наслаждение. 
Ако в мозъка ви е прелестно – назоваваме това омиротворение.
Ако ни е доста прелестно в мозъка – назоваваме това наслада.
Ако страстите са ни приятни – назоваваме това обич.
Ако страстите ни са доста приятни – назоваваме това съчувствие.
Ако виталната ни сила става приятна – назоваваме това блажество.
Ако тя стане доста приятна – това е възторг.
Ако ситуацията към нас е приятна – напичаме го триумф.
Всички други избрания и понятия основават комплициране. 


Мога ли да бъда любящ, любящ ли съм? Много постоянно се задава този въпрос. 

Не бъдете любящи, не е наложително, просто дано тялото да се усеща прелестно, мозъкът, страстите, силата и ситуацията да са приятни. И ще бъдете прелестен човек.


Ако вие изпитвате приятни страсти, ще можете да ги споделите с някого, който е до вас.  Ако изпитвате неприятни страсти, то вие безусловно несъмнено ще ги споделите с другите хора.Не можете да вършиме това, което не сте. Ако обичате някого – преувеличавате положителните му страни, в случай че го ненавиждате – преувеличавате неприятните. Така в никакъв случай няма да познаете истината. Хората биват ослепени и от това, което обичат, и от това, което ненавиждат. 

Какво се получава, когато вие не изпитвате приятни чувства, само че се пробвате да се отнасяте добре с другия? 

За да се отнасяте към тях добре, би трябвало те да станат такива, каквито ще ви се харесат, нали по този начин?

А това е невероятно. Вие не можете да измененията даже един човек, а какво остава за целия свят. Колкото повече се пробвате да го извършите, толкоз по-горчиви прекарвания ще получите. Ето за какво най-неприятните неща се случват в най-близките връзки. Защото се пробвате да извършите нещо, което не подхожда на това, което сте. Опитвате сте да сте любящи, само че не изпитвате приятни чувства. Ако вие изпитвате тъга и се пробвате дружно с това да сте любящи – ще видите, че това ще ви унищожи. А когато изпитвате приятни чувства, любовта се случва от единствено себе си. Задачата ви е да анализирате за какво вашите приятни или неприятни чувства зависят от външни условия. 

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР