60,58 лева/MWh ( без цени за достъп, пренос, акциз и

...
60,58 лева/MWh ( без цени за достъп, пренос, акциз и
Коментари Харесай

КЕВР: С 8% по-ниска цена на газа за юли

60,58 лева/MWh ( без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) е окончателната цена на газа за юли 2023 година , оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Така се регистрира понижение на цената с над 8 % по отношение на юни.

На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, споделят от енергийния регулатор.

В цената са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за социална доставка и съставния елемент за компенсиране на разноски, за предпазване в газохранилището в " Чирен ".
 Окончателно: С 15% по-ниска цена на газа за юни Обновена
Окончателно: С 15% по-ниска цена на газа за юни

КЕВР утвърди цената на синьото гориво за месеца

Според КЕВР, общото планирано количество за газ за вътрешния пазар е обезпечено от два източника за доставка. В ценовия микс за този месец е включено цялото контрактувано количество, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан.

Независимо, че в интервала след 12 юни борсовият показател TTF е нараснал с над 19%, " Булгаргаз " съумява в огромна степен да обезврежда наклонността, с помощта на високия дял на азербайджанския газ.

" Цената по контракта с азербайджанския газов снабдител не е обвързана с борсовия показател TTF, а с цената на петрола и неговите деривати. Това събитие има определяща роля за елиминиране на внезапни ценови отклонения на интернационалните газови тържища и обезпечава удобни цени за българските консуматори ", разяснява ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР