6 ценни правила какво да правим при сериозно земетресение дори

...
6 ценни правила какво да правим при сериозно земетресение дори
Коментари Харесай

Доц. д-р Пламена Райкова: Трусовете в Турция могат да продължат цяла година

6 скъпи правила какво да вършим при съществено земетресение даже да сме на последния етаж във висок блок
„ В Турция вторичните земетресения могат да продължат и цяла година. Когато земетресението е със сериозен магнитуд от 7,8-а степен, през идващите месеци нормално има земетръси от шеста степен, от пета, а афтършоковете могат да продължат още година-година и нещо, като несъмнено силата им последователно понижава. “ Това съобщи доцент доктор Пламена Райкова, началник на департамент " Сеизмология и сеизмично инженерство " към Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките по време на срещата си с малчугани от школа за публицистика за деца.

По този мотив доцент доктор Райкова напомни земетресението в Перник през 2012 година, което бе от 5,6-а степен, само че след него учените са записали афтършокове в продължение на година и половина.

„ Разбира се, хората не ги усещаха “, посочи тя.

Децата се интересуваха и кое е било най-опасното земетресение у нас.

„ През 1904 година в Кресна – тогава е било с магнитуд 7,8-а степен – посочи сеизмологът. – През 1928 година са регистрирани две трусове през четири дни. Те също са били доста съществени, с магнитуд 6.8 и 7.1. В Пловдив и Чирпан е имало жертви и опустошения. “

Бъдещите публицисти питаха и по какъв начин могат да се подобрят старите здания, с цел да устоят на съществени земетресения.

„ С поддръжка, както и да се преустройват съгласно новите условия “, бе безапелационна Райкова.

Какво би трябвало да вършим, в случай че сме в 9-етажен или по-висок блок – питаха децата?

„ Добре е да не се тича по стълбите – посъветва Райкова. - Зависи от постройката, само че стълбищата са най-уязвими. По принцип, асансьорът при трусове е неразрешен, само че към този момент има усъвършенствани модели, които могат да устоят. Дори да сте на последния етаж, доста по-добре е да се търсят безвредни места, в сравнение с човек да тича. При всички случаи е добре е да се изчака, тъй като в първите минути нормално има повторни земетресения. Едва по-късно може да се излезе на открито. “

Кое е най-безопасното място в жилището – бе различен въпрос на децата.

„ Ако земетресението е доста мощно и човек е в постройка, застава до стена – изясни Райкова пред малчуганите. - Може и под маса, значимото е да не е до прозорец, шкафове или до библиотека, тъй като те могат да паднат. Ако сте под масата, примерно, няма заплаха да ви удари нещо. Много зависи от самата постройка, само че е вид да застанете и под каса на врата. “

Запитана какво би трябвало да е държанието на открито, в случай че има земетресение, тя изясни, че при всички случаи е добре човек да стои надалеч от здания и да не застава под терасите на блокове и къщи.

Пред децата доцент доктор Райкова изясни, че към момента се ревизира теорията, че преди трусове равнището на радона в подпочвените минерални води се трансформира. Неотдавна български учени излязоха с догадка, че е засечено внезапно повишаване на този химичен детайл преди пагубни земетресения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР