6 хиляди украински бежанци са влезли за денонощие в България,

...
6 хиляди украински бежанци са влезли за денонощие в България,
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна ще могат да получават от петък документ още на границата

6 хиляди украински бежанци са влезнали за денонощие в България, с което броят им доближи към 26 хиляди души. Правителството през вчерашния ден задейства европейската инструкция за краткотрайна протекция и чака те да надвишават 100 хиляди.

От този петък бежанците от войната в Украйна у нас ще могат да получат специфичен документ още на границата, с който да обитават законно на територията на България. Това разгласи във видеообръщение вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова:

" Този документ им дава както права, по този начин и отговорности. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, обучение опазване на здравето и обществена поддръжка. От друга, ще имат задължението да съблюдават законите на република България. Предвижда се и лицата, получили краткотрайна протекция, да имат право на помощ за настаняване и изхранване в общ размер на 40 лева без Данък добавена стойност ".

По рано през днешния ден държавното управление задейства европейската инструкция за краткотрайна протекция.

От през днешния ден работи и обединен информативен портал с нужната информация, както за бягащите от войната, по този начин и за тези, които желаят да оказват помощ, разясни вицепремиерът Константинова:

" На портала ще намерят информация за правна помощ, благоприятни условия за настаняване, значими контакти, адреси, потребни препоръки, лист с поддръжка от цивилен организации и дейни дарителски акции, както и разгласи за работа ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР