5G мрежите вече функционират в редица населени места в Европейския

...
5G мрежите вече функционират в редица населени места в Европейския
Коментари Харесай

От Брюксел: 5G има канцерогенен ефект при животните


5G мрежите към този момент действат в редица обитаеми места в Европейския съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Онлайн полемика в Брюксел разкри притеснителни обстоятелства по отношение на евентуалното влияние на 5G мрежите върху човешкото здраве и околната среда. Българският евродепутат Иво Христов, член на Панела за бъдещето на науката и технологиите към Европейския парламент (STOA), бе един от домакините на вчерашното събитие.

При честотни диапазони 450 MHz – 6000 MHz са налице задоволително доказателства от опитите с животни за канцерогенен резултат, съобщи проф. Фиорела Белподжи, началник на проучване за въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве.

По нейните думи, тези честоти евентуално имат резултат върху мъжките и женските репродуктивни качества. Освен това съществува опция за неподходящи резултати върху потомството, изложено на въпросните честоти по време на ембрионалното развиване.

„ 5G мрежите към този момент действат в редица обитаеми места в Европейския съюз. Въпросът дали имаме потребност от 5G технологията през днешния ден наподобява задминат от събитията. Става въпрос по какъв начин да сведем до най-малко евентуалните опасности за хората и биоразнообразието ”, сподели Иво Христов.

„ За мен бе изненадващо, че разполагаме с проект за деяние за внедряването на 5G на територията на Европейски Съюз, без да са преценени съответно евентуалните опасности, в случай че паники в обществото има. В отговор на този проект редица европейски градове вкараха мораториуми, а жителите реагираха остро на неналичието на информация и задоволително научни проучвания по тематиката ”, напомни той.

В края на 2019 година евродепутатите Иво Христов и Мишел Риваси поръчаха правене на всеобхватно проучване за въздействието на мрежите от пето потомство върху човешкото здраве и околната среда. Изследванията бяха предоставени на два от най-авторитетните научни центъра в Европа – института „ Рамацини ” в Болоня, Италия, и университета в Гент, Белгия.

По думите на Мишел Риваси, възлагайки съответните самостоятелни научни проучвания за въздействието на 5G мрежите върху човешкото здраве и околната среда, Европейският парламент на процедура е заместил Европейската комисия, която е разрешила разгръщането на технологията, без да оцени рисковете.

Има доста огромна разлика в броя научни изявления, касаещи животните, и тези, касаещи растенията, разяснява проф. Арно Тиленс от Университета в Гент, Белгия. Като допустима политика той открои финансирането на проучвания, които да доведат до по-качествени научни резултати за въздействието на честотите под 6GHz върху безгръбначните, растенията и гъбите и за въздействието на честоти от 6 до 300 GHz при гръбначните, безгръбначните, растенията и гъбите.
още по тематиката
Резултатите от тези проучвания могат да образуват основа за създаване на политики за излагането на радиочестоти и електромагнитни полета при организмите, разнообразни от индивида.

„ Известно е, че обективността на  съществуващите  проучвания на въздействието на 5G е постоянно поставяна под въпрос, заради мащаба на икономическите ползи и мощните позиции на промишлеността. Все по-често ставаме очевидци на порочната процедура корпорациите да финансират научни писания, които да служат за валидиране на технологии, носещи големи стопански изгоди, само че със подозрителен за човешкото здраве и околна измежду резултат в дълготраен проект. Тази необятно публикувана процедура постоянно подвежда публичното мнение в посока, угодна на фирмите ”, разяснява Иво Христов.

По думите му, напъните оттук насетне би трябвало да бъдат ориентирани в посока отправяне на рекомендации към регулаторите за съответни законодателни ограничения, които да подсигуряват оптималната отбрана за европейските жители. Той посочи също по този начин, че заключенията на проучванията оферират точно следването на сходен метод:

„ Вярвам, че съответната оценка на риска и провеждането на мултидисциплинарни научни проучвания за биологичните резултати на милиметровите талази върху хората и околната среда са верният метод ”, сподели още българският евродепутат.

Според него, публичният интерес и грижата за биоразнообразието и човешкото здраве би трябвало да бъдат водещи пред икономическите съображения.

„ Гражданите имат правото на справедлива научна оценка, която, вместо да поляризира публичните настроения, да спомага за отсяването на истината от полуистината. Считам, че представянето на двете изследвания ще внесе доза разсъдък в дебата към въвеждането на мрежите от пето потомство ”, сподели още Христов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР