59-годишният началник на гарата в Лариса, който е управлявал ръчно

...
59-годишният началник на гарата в Лариса, който е управлявал ръчно
Коментари Харесай

Началник гарата в Лариса бил портиер и имал едва няколко дни жп стаж

59-годишният шеф на гарата в Лариса, който е управлявал ръчно придвижването на влаковете в нощта на злокобната злополука, е имал едвам няколко дни действителен жп стаж преди случая. Това стана ясно през днешния ден на правосъдното дело, заяви Българска национална телевизия. Личността на служителя остава в загадка от съображения за сигурност. Преди да бъде назначен за шеф на гарата с 3500 евро заплата, е бил пазач в няколко институции. Изкарал е 3-месечен курс за ръководство на придвижването. На гарата в Лариса автоматизираната система не работела от 4 години и по този начин във съдбовната нощ на една линия се оказват товарният и пътническият трен Атина -Солун, в който починаха 57 души, най-вече студенти. 

В прочувствено обръщение в профила си във фейсбук, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис се извини на околните на починалите във влаковата злополука край Лариса. Мицотакис даде обещание сходен случай в никакъв случай да не се повтаря в Гърция.

" Няма да употребявам кухи изречения, няма да дублирам изтъркани клишета. Ще се опитам да ви кажа това, което мисля и което усещам. Започвам с очевидното - като министър-председател дължа на всички, само че най-много на околните на починалите, едно голямо опрощение. От мое име и от името на всички, които са управлявали страната през годините. Защото през 2023 година е неприемливо два влака, движещи се един против различен, да са на едни и същи релси и никой да не забележи. Не можем, не трябва и няма да се крием зад " човешка неточност ". Защото, в случай че бяхме си свършили работата, този драматичен случай нямаше да се случи ", написа министър председателят, заяви Българска национална телевизия.

Мицотакис разгласи още, че ще бъдат въведени незабавни ограничения за модернизиране на гръцките железници. Ще потърси и подпомагане от Европейска комисия за закупуване на нови влакове. Сблъсъците в Атина на площад Синтагма не престават. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР