585 лева са необходими на човек за нормален живот Има

...
585 лева са необходими на човек за нормален живот Има
Коментари Харесай

2340 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство изчисляват от КНСБ

585 лв. са нужни на човек за естествен живот

Има слаб растеж на повишаване на издръжката на живота в България за първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната година. Това обаче е в границите на инфлацията, изясни в изявление за предаването " Преди всички " по БНР Виолета Иванова, специалист в Института за синдикални и обществени проучвания към КНСБ.

585 лв. са нужни на човек за естествен живот. 2340 лв. са нужни за издръжката на четиричленно домакинство, като с подобен приход разполагат към 26% от семействата в страната. Всички останали 83% не могат да доближат до общия приход на едно лице, което да покрие издръжката на едно лице: " Това значи, че родителите в това домакинство би трябвало да получават нетно/брутно заплащане не по-ниско от 1170 лв., при изискване, че единственият източник на приходи е работната заплата ".

Иванова заяви, че има повишаване на високодоходните групи и това се дължи на повишаване на работната заплата: " Ситуацията на пазара на труда е, че се търси висококвалифицирана работна ръка с по-високи работни заплати ".

Ниско доходните групи също понижават, само че с по-ниски приходи.

Нараства броят на работещите на минимална заплата. Те са към 470 хиляди българи. Изследването обаче не обгръща групите, които се обезпечават на минимална работна заплата, само че се взимат по-големи хонорари.

Експертът уточни, че броят на хората, който са под официланата линия на беднотия за 2018 година, която е 321 лв., са към 1,8 млн., само че понижават по отношение на същия интервал за предходната година.

При нехранителните артикули цените резервират същите равнища. При питателните артикули обаче е регистриран растеж към 0,9% по отношение на предходното тримесечие: " Има повишаване на цените при плодовете и зеленчуците със сезонен темперамент. Нарастване на цените има и при цигарите и алкохола от началото на годината и при заведенията за публично хранене. Леко повишаване от 0,7% се следи от групата на самун и зърнени храни, само че в тази група има висок дял върху потреблението на бедните семейства, разследване, на което всяка динамичност нагоре води до повишаване на живота на тези семейства ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР