543 проекта, финансирани по Оперативна програма Региони в растеж“ 2014-2020

...
543 проекта, финансирани по Оперативна програма Региони в растеж“ 2014-2020
Коментари Харесай

Министър Шишков: Близо 2,3 млрд.лв. от ОП „Региони в растеж“ са вложени в обновяване на българските региони

543 плана, финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година са завършени сполучливо към днешна дата, като средствата за тях са верифицирани от Европейската комисия.

  Това значи, че са изцяло завършени 70 % от всички планове, които са финансирани в миналия програмен интервал на програмата.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, който откри Годишното осведомително събитие на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, ръководена от Министерство на регионалното развитие. 

Министърът  регистрира, че Оперативна програма “Регионално развитие”, която е на финала на своето осъществяване, се осъществя с доста положителни темпове. До момента са разплатени над 2,293 милиарда лева или 73% от бюджета на програмата, който е над 3 милиарда лева.  Сертифицираните средства, показани в Европейска комисия и утвърдени от нея като възможни, възлизат на 1,893 милиарда лева или 60% от бюджета. В рамките на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020 са подписани 765 контракта за даване на финансова помощ, а 222 са в развой на осъществяване.

Към днешна дата са осъществени 85 плана за просветителна инфраструктура и 244 за енергийна успеваемост в жилищни и административни здания. Завършените планове за ремонт и рационализация на градска среда в огромните общини на страната са 48, а за подкрепяне на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 70 контракта. За възобновяване и рационализация на пътна инфраструктура са финализирани 27 контракта.

Министър Шишков осведоми, че през предходната седмица Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година беше публично утвърдена от Европейската комисия. Тя планува вложения от над 3,6 милиарда лева за развиване на българските райони. „ Програмите способстват извънредно доста за действителното видоизменение на обитаемоте места. Радвам се, че работим извънредно добре в партньорство с общини, държавни институции, Световна банка, Висши учебни заведения, неправителствения бранш, бизнеса и жителите и резултатите са положителни “, сподели още арх. Шишков. Той акцентира, че в програмния интервал 2021-2027 година партньорският метод ще продължи, като ще се  търси още по-голямо взаимоотношение.

Годишното осведомително събитие на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година се организира в постройката в актуализирания „ Нов образователен корпус “ на Националната художествена академия, който е финансиран от програмата. Участие взеха още зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева и ректорът проф. Георги  Янков.

„ За нас като Управляващ орган на една от най-големите инфраструктурни стратегии в България – Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 -2020 година, тази година беше извънредно значима. Успяхме да създадем по този начин, че да „ нямаме нито едно изгубено евро “ и рискът от загуба на средства да бъде преодолян. През последните няколко месеца наваксахме темпото и върнахме доверието в нашите бенефициенти, с цел да продължат сполучливото осъществяване и привършване на плановете си макар рецесията и всички световни стопански и обществено-политически проблеми “, акцентира зам.-министър Десислава Георгиева.  Тя добави, че стартира работата и  по новата Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година „ Към нея има огромна очакване, тъй като предходните две години бяха нулеви за еврофондовете. Още в първата половина на 2023г. ще започват ограниченията за интегрирани вложения “, съобщи тя.

Пред публицисти зам.-министър Георгиева разяснява, че към този момент се сключат анекси за индексация с 15% на строителните контракти по Оперативна програма “Регионално развитие” 2012-2020 година Вече има и направени заплащания от страна на бенефициентите към компаниите с нарасналите цени. „ Очакваме по този метод строителството да се върне в естествени темпове “, разяснява Георгиева. По думите й измежду рисковите планове по програмата са тези за ремонт на центъра на София и плана за доставка на медицински хеликоптер на Министерството на здравеопазването. „ В непрекъсната съгласуваност сме с сътрудниците, организираме и срещи. Имат период до септември 2023 година да завършат плановете си. Отчитаме цялостна готовност, тъй че се работи интензивно с целия потенциал да се преодолеят компликациите “, разяснява заместник-регионалният министър.

В рамките на събитието зам.-министър Десислава Георгиева и Ангелина Бонева-заместник основен шеф на Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ наградиха спечелилите във фотоконкурса на Министерство на районното развиване и благоустройството на тематика „ Оперативна програма “Регионално развитие” обновява и въодушевява – покажи ни най-хубавите обекти от твоя град “.

В надпреварата се надпреварваха над 130 фотоси, изпратени от участници от градовете София, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Русе, Разград, Завет, Кубрат и други Първа премия завоюва Красимир Коев за показване на актуализирания по Оперативна програма “Регионално развитие” парк в Морската градина на Варна. Двама фотографи от Габрово бяха класирани на второ място със фотосите им на актуализирани обекти по европейската стратегия в града. Трето място зае Ивет Бабулкова от град Горна Оряховица, която в серия фотоси сподели обновените паркове в града.

Бяха връчени и поощрителните награди на група възпитаници от Разград за фотоси на обновената по ОПРР  Национална професионална техническа гимназия „ Шандор Петьофи “ с началник госпожа Марияна Пенева – Димитрова и за госпожа Невена Карадимова, още веднъж от град Разград, за фотография на обновената детска градина „ Зорница “. Поощрителни награди получиха и Ралица Георгиева от Русе, която е показала облагородяване на градската среда и европейски образ на града и Руслана Попсавова от град Троян.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР