54 процента от хората казаха ''да'' на машинното гласуване. Въпреки

...
54 процента от хората казаха ''да'' на машинното гласуване. Въпреки
Коментари Харесай

Мая Манолова: Махат машинното гласуване, защото машините не ядат кебапчета

54 % от хората споделиха ''да'' на машинното гласоподаване. Въпреки неналичието на осведомителна акция и пречките от някои секционни изборни комисии в 310 секции от общо 3000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова през публицисти във връзка предлагането на ГЕРБ за отпадане на машинното гласоподаване за локалните избори, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Аргументът, че машините не са понижили недействителните гласове просто не е правилен. Чрез машините подаването на недействителни бюлетини е невероятно. Другият аргумент, че машините са оскъпили вота също не е правилен, тъй като не машината, а ЦИК оскъпи вота, наемайки машини на цена, на която можеше да ги закупи. Така че виновникът за скъпия избор е единствено и само ЦИК'', разяснява Манолова.

,,Възниква въпросът каква е същинската причина. Истинската причина е, че машините разобличиха кражбата на избор и нечестното сформиране на протоколи на СИК. Това е същинският претекст, претекстът, че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.. С това деяние се лишава опцията на българските жители да гласоподават бързо и комфортно. Останалите причини просто са несъстоятелни. В тази връзка чакам да бъде посечено и електронното гласоподаване. При тази обстановка ми обяснете по какъв начин да чакаме почтени избори?!'', разяснява омбудсманът.

,,Това са стъпки за лишаване на права, на благоприятни условия, на демократични придобивки на българските жители. Ще обмисля какви благоприятни условия имам, само че желая първо да минат съответните консултации'', добави в умозаключение Мая Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР