530 лева е средната заплата за свещеник в Дупнишката духовно

...
530 лева е средната заплата за свещеник в Дупнишката духовно
Коментари Харесай

Дупнишка духовна околия няма да вдига цените на ритуалите

530 лв. е междинната заплата за духовник в Дупнишката духовно околия, само че макар ниските заплати цените на ритуалите няма да се усилват, разгласи архиерейският наместник на града отец Георги Паликарски. Според него скоро заплатите на свещениците и учителите няма да бъдат изравнени, както даде обещание министър председателят Бойко Борисов.

В околията служат 28 канонични свещеници в 39-те черкви в региона.

Въпреки ниските заплати за свещениците цените на църковните такси в Дупнишко няма да се усилват, сподели отец Георги Паликарски.

В доста епархии ритуалите нарастнаха след решението на Синода от края на август  т.г. да децентрализира определянето на цените.

В локалните храмове в Дупнишко таксите не са променяни от най-малко 6-7 години. Кръщението да вземем за пример коства 36 лв., опелото - 60, водосветът – 16 лв., венчавката – 110 лв.. Цената на свещите също се резервира - най-евтините са по 20 стотинки.

Финансовото състояние в Дупнишка духовна околия е положително и парите стигат за заплати и осигуровки на 28-те свещеници, в които се включват и монасите от Руенския манастир „ Св. Иван Рилски “ над с.Скрино, сестрите от Ресиловския манастир „ Покров Богородичен “ и манастира „ Св. Стефан “ над с. Сапарево.

„ Не бива да качваме цената на църковните услуги - множеството хора са небогати и не разполагат с пари, въпреки че някои преяждат и не си знаят парите “, заключи отец Паликарски.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР