53% се очаква да достигне годишната инфлация в Аржентина през

...
53% се очаква да достигне годишната инфлация в Аржентина през
Коментари Харесай

Аржентина очаква 53% инфлация до края на годината

53% се чака да доближи годишната инфлация в Аржентина през декември 2019 година и 34% през 2020 година. Бюджетните прогнози плануват също, че стопанската система на страната ще се свие със приблизително 2.6% през актуалната година, само че през идната ще се върне към ритъм на напредък в размер на 1%.

По данни на Националния статистически институт на Аржентина през 2018 година инфлацията в страната е била 47.6%, съобщи MercoPress. Аржентина има един от най-високите проценти на инфлация в света - 55%, безработицата се е повишила до 10.1% тази година, а една трета от популацията живее в беднотия. Страната още веднъж се изправя пред задълбочаваща се финансова рецесия, повдигайки въпроси дали Международният валутен фонд е направил неточност в връзките си с третата най-голяма стопанска система в Латинска Америка. Базираният във Вашингтон заемодател, който предходната година утвърди рекордния заем от 57 милиарда щатски $ за Аржентина в подмяна на задълбочени стопански промени, е изправен пред същинско предизвикателство откакто икономическата обстановка в Аржентина се утежни след първичните избори на 11 август, при които настоящият президент Маурисио Макри загуби от лявоцентристкия претендент Алберто Фернандес.

Фернандес сложи преизбирането на Макри пред сериозна заплаха и хвърли финансови пазари в ужас, влошавайки така и така мрачните стопански вероятности в страната. Президентските избори в Аржентина са планувани за 27 октомври. Макри изиска заем от Международния валутен фонд през април 2018 година, откакто обменът на валутата отслаби песото и утежни продължаващия финансов спад. Официалните данни демонстрират, че външният дълг на Аржентина, значително деноминиран в щатски долари, е повишен до 88.5% от брутния вътрешен артикул през 2019 година по отношение на 52.6% през 2015 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР