53% се очаква да достигне годишната инфлация в Аржентина през декември

53% се очаква да достигне годишната инфлация в Аржентина през декември ...

Аржентина очаква 53% инфлация до края на годината.53% се очаква да достигне годишната инфлация в Аржентина през декември 2019 година и 34% през 2020 година. Бюджетните прогнози предвиждат също, че икономиката на страната ще се свие със средно 2.6% през настоящата година, но през следващата ще се върне към темп на растеж в размер на 1%.

По данни на Националния статистически институт на Аржентина през 2018 г. инфлацията в страната е била 47.6%, предаде MercoPress. Аржентина има един от най-високите проценти на инфлация в света - 55%, безработицата се е повишила до 10.1% тази година, а една трета от населението живее в бедност. Страната отново се изправя пред задълбочаваща се финансова криза, повдигайки въпроси дали Международният валутен фонд е направил грешка в отношенията си с третата най-голяма икономика в Латинска Америка. Базираният във Вашингтон кредитор, който миналата година одобри рекордния заем от 57 милиарда щатски долара за Аржентина в замяна на задълбочени икономически реформи, е изправен пред истинско предизвикателство след като икономическата ситуация в Аржентина се влоши след първичните избори на 11 август, при които действащият президент Маурисио Макри загуби от лявоцентристкия кандидат Алберто Фернандес.

Фернандес постави преизбирането на Макри пред сериозна опасност и хвърли финансови пазари в смут, влошавайки и без това мрачните икономически перспективи в страната. Президентските избори в Аржентина са насрочени за 27 октомври. Макри поиска заем от Международния валутен фонд през април 2018 г., след като обменът на валутата отслаби песото и влоши продължаващия финансов спад. Официалните данни показват, че външният дълг на Аржентина, до голяма степен деноминиран в щатски долари, е нараснал до 88.5% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. спрямо 52.6% през 2015 г.

Източник: banker.bg