53 са потвърдените случая на коронавирус през последното денонощие. От

...
53 са потвърдените случая на коронавирус през последното денонощие. От
Коментари Харесай

53 са новите случаи с Covid-19 у нас, идващите от чужбина пият антипиретици и бягат от летището

53 са доказаните случая на ковид през последното денонощие. От тях 25 души са признати в болница. Данните заключи ръководителят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, даден към този момент по новите правила - един път седмично, в четвъртък.

Изследвани са общо 1163 души. Направените проби до момента са 52 931.

В София случаите са най-вече - 19 , като от тях 12 души са от обществени домове. В Ямбол има нови 12 болни . В Пазарджик новите случаи са 5, в Плевен - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград - 2, Враца - 2 и Кюстендил - 1.

Има и нов случай на инфектиран доктор , с което общият брой на медицинските лица с Covid-19 става 192. Става дума за инфектирана сестра от " Пирогов ".

Мутафчийски уточни, че 24 са новите случаи на излекувани пациенти от COVID-19 за 24 часа , като общият брой на оздравелите е 384 души .

Броят на инфектираните с ковид жители, настанени в болница е 353, от които 38 са в интензивни отделения.

" Имаме повишаване на заболеваемостта ", призна ген. Мутафчийски.

По думите му обаче към момента разпространяването на заболяването е клъстерно.

" От 2 пъти до 3 пъти е нараснала заболяемостта спрямо предходните два-три дни ", заключи ген. Мутафчийски. Преди това сме имали по 23 и 21 случая. Повишената заболяемост е регистрирана най-много в Ямбол и Хасково. Това е обвързвано тъкмо с тези полети от Холандия, с които си дойдоха инфектирани, заразиха и цели семейства, а също по този начин и на откритите случаи в старческите домове, проучва шефът на щаба.

" Нямаме данни за дифузно повишение на заболяемостта ", заключи той в отговор на въпроса дали този растеж се дължи на разхлабването на ограниченията. " Това, което имаме като разбор, е, че сега откриваме 2 от 6 инфектирани ", сподели ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски заяви, че един от хората, на които е прелята плазма, е умрял, само че той е бил болен и от левкемия. Вторият на такова лекуване към този момент се усъвършенства.

От думите на доцент доктор Ангел Кунчев стана ясно, че се изследва личният състав във всички обществени домове. Това ще продължи най-малко седмица.

80 домуващи и 30 души личен състав са с позитивни проби, като те са най-вече във Видинско , заключи той. На другите места била по-оптимистична обстановката - или няма позитивни проби, или са 1-2.

В такива случаи незабавно взимаме ограничения - проучване, премахване на личния състав, който има и най-малки признаци, преустановяване на всевъзможни външни контакти, както и визитите на близки, изброи Кунчев.

И ген. Мутафчийски, и основният здравен държавен контрольор изрично отхвърлиха изказвания, че медиците от " Спешна помощ " не са оборудвани и предпазени от болестта.

Няма по-защитени сега от " Спешна помощ ", безапелационен беше доцент Ангел Кунчев.

" Над 250 костюма на ден отиват единствено в София, нито за миг не остават незащитени, само че в случай че някой на телефона повика за човек със строшен крайник, няма да отидат по този начин облечени. Затова е преценката по телефона ", изясни доцент Кунчев.

Относно идващите заболели с полети от Холандия и дали контролът на летището е задоволителен, с цел да ги възпре да не разнесат заболяването по родните си места, шефът на столичната РЗИ доктор Пенчев съобщи, че няма никаква гаранция дали пасажерите няма да пият антипиретици за температурата преди да се качат на самолета.

" Двама пациенти преди няколко дни термокамерите ги засичат с 34 градуса температура телесна. Отделяме ги и след един час засичаме 38 градуса телесна температура. Автоматично се задейства междуведомствената процедура - колата за спешна помощ и незабавно в лечебно заведение. Как бихме могли да знаем дали някой не е пил антипиретици преди да кацне на летището?! ", попита шефът на столичната РЗИ.

Той описа и за случая с дамите от Хасковско, които си пристигнаха заболели. Те са били привикани след кацането да изчакат здравния надзор на аерогарата, само че не са дочакали, а са минали през паспортната работа и са били догонени чак в багажното поделение. Там са отказали да се върнат за здравен надзор и да отидат в болница. Двама пасажери от същия аероплан са подали сигнала на граничните и здравните управляващи.

" В мига, в който кацнат такива хора, които са позитивни или заболели, те гледат по най-бързия метод да напущат региона на аерогарата и да отпътуват към родните си места ", заключи доктор Пенчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР