52 км от автомагистрала „Хемус“ – първи, втори и трети

...
52 км от автомагистрала „Хемус“ – първи, втори и трети
Коментари Харесай

Първите три участъка от АМ „Хемус“ ще са готови до края на 2024 г.

52 км от автомагистрала „ Хемус “ – първи, втори и трети сектор от п.в. „ Боаза “ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч, ще да бъдат пуснати в края на 2024 година Това заяви заместител министър-председателят и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на ревизия на трасето на автомагистралата на лот 3.

Трите сектора на Автомагистрала „ Хемус “ са в друга степен на осъществяване и до година и половина за пътуващите от Ловеч и района пътят до София по новата автомагистрала ще е по-кратък, сподели министър Караджов. Прогнозното разкриване на строителна площадка за сектори 4 и 5 е през 2022 година, а за сектор 6 - през 2023 година Целта е построяването на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от пътен възел „ Боаза “ до пресичането с първокласния път Русе - Велико Търново да завърши до 2026 година

В момента осъществяването на сектор 1 на автомагистралата от пътен възел „ Боаза “ до пътен възел „ Дерманци “, в това число оборудването, е 65%. Напредъкът на сектор 2 – сред пътните възли „ Дерманци “ и „ Каленик “, е 14%. На сектор 3 - от края на пътен възел „ Каленик “ до пресичането с път ІІ-35, в това число пътен възел „ Плевен “, са изпълнени 38% от строителните действия.

Държавата дължи над 34 млн. лева с Данък добавена стойност след приспаднатите задатъци за осъществени действия по строителството на лот 2 и лот 3. По първия лот няма отговорности. “Важно е бързо да решим въпроса с инхаус договорите и да продължим напред. Иначе има заплаха огромната фантазия, каквато е построяването на автомагистрала „ Хемус “, да се трансформира във крушение “, разяснява министър Караджов. Той заяви, че през февруари е показал в Министерския съвет оперативна информация и е изискал подпомагане за разрешаване на проблема.

Министърът бе безапелационен, че настоящите поправки и поддръжката на републиканската пътна мрежа би трябвало да бъдат възобновени неотложно. До началото на май би трябвало да завърши работата на комисията, която ревизира всеки документ за заплащане. До тогава тя би трябвало да показа отчет дали действително са осъществени дейностите, за които се претендира заплащане и на какви цени. Когато са ясни резултатите от инспекцията, може да стартира разплащане към компаниите. То може да стане и непосредствено през Министерството на финансите, изясни районният министър.

За 2022 година предпочитани обекти за област Ловеч са създаване на моста над река Вит при с. Гложене, ремонт на 37 км от третокласния път Садовец - Дерманци - Торос - Гложене, както и правенето на софтуерен план за настоящ ремонт на сектори от първокласния Ябланица - Гергов хан, второкласния път Лешница - Каленишки ханове и третокласните пътища Луковит - Дерманци - Угърчин - Микре, Орешак - (Дебнево - Велчево) и Борима - Дълбок дол - гара Добродан. Те са включени в капиталовата стратегия за съществени и настоящи поправки на територията на региона. През тази година следва да бъде оповестена социална поръчка и за избор на реализатори за разработване на механически планове за главен ремонт път II-35 Троян - Кърнаре в сектора на местността „ Беклемето “ по билото на Стара планина и създаване на оборудването за снегозащита. Индикативната стойност на поръчката, чието осъществяване ще обезпечи целогодишна проходимост на републиканския път, е 150 000 лева с Данък добавена стойност. Обществени поръчки за разработване на механически планове предстоят и за 30 км от пътя Плевен - о.п. Ловеч - Троян - Кърнаре и път III-3504 Ловеч - Радювене - Орляне - Угърчин. Предвижда се и главен ремонт на оборудване на третокласния път Вълчитрън - Дренов - Дойренци в с. Дренов, както и на моста над р. Бели Осъм при започване на пътя Шипково - Рибарица. Ще бъде обновена непрекъснатата организация на придвижване и ще се обезопаси сектор от пътя Коритна - Български извор - Микре - граница Габрово, който е с дължина 69 км.

Пред министър Караджов кметовете на общините от област Ловеч сложиха казуса с незавършените от предходната година поправки на сектори от републиканска пътна мрежа. Министърът акцентира, че точно поради незавършените близо 280 обекта в цялата страна е значимо Народното събрание да позволи на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да ги приключи по настоящите контракти. По тях са стартирани и 5 пътни сектора в област Ловеч с обща дължина малко над 74 км. Срокът за завършването им е друг, като крайният е месец юли т.г.

По време на работната си среща си с кметовете Гроздан Караджов съобщи, че сериозният дисбаланс сред Северна и Южна България е точно поради разликите в инфраструктурното развиване. „ Подобни несъответствия не са присъщи за развитите общества. Въпросът по какъв начин да издигнем един район да се развива по-бързо зависи от свързаността с другите райони, както и на страната със прилежащите страни “, акцентира министърът.

„ Без финансиране мъчно може да поддържате пътища, а поддържането стана по-скъпо поради инфлационните процеси и материали. Подобен е казусът и с ВиК бранша, където страната също не може да финансира интензивно планове, които са в неконсолидирани територии “, сподели още вицепремиерът.

Липсата на консолидация на ВиК операторите в региона е спънка за приемането на средства от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на ВиК услугите. Необходимите вложения за реализиране на сходство с европейските наставления на ВиК инфраструктура на територията на общините, обслужвани от,,ВиК “ АД - Ловеч, е 362,2 млн. лева, за територията, обслужвана от общинското „ ВиК - Стенето “ ЕООД, гр. Троян, са нужни 64,5 млн. лева Министърът заяви, че държавната политика за финансиране на неконсолидирани територии ще се премисли и без финансиране ще е единствено общината, която не е присъединена, с цел да не се санкционират всички обитаеми места.

При срещата си с кметовете от региона министърът още веднъж обясни опциите за финансиране на общински обекти със заделените 500 млн. лв. от бюджета на Министерство на регионалното развитие. Тези пари ще бъдат предоставени за поправки на четвъртокласни пътища и ВиК планове. „ Смятам, че това е стъпка в вярната посока, която ще поддържа и процеса на децентрализация “, сподели министър Караджов.

Големи благоприятни условия за вложения ще има и по новата стратегия „ Развитие на районите 2021-2027 година “. Ловеч и Троян са измежду 40-те градски общини, които ще бъдат подкрепяни по линия на Приоритет 2 „ Интегрирано териториално развиване на районите “ на програмата. Като цяло тя планува целенасочена поддръжка за Северозападния район, в чийто обсег попада и област Ловеч, а индикативният бюджетен пакет за района съставлява 20% от общия запас на целта (около 550,1 млн. лева.) Това е районът с максимален плануван запас по Приоритет 2 на ПРР 2021 – 2027 година „ Това значи, че е нужна огромна готовност и интензивност от страна на локалните общности, които в този програмен интервал ще могат да вземат участие интензивно при установяване на плановете “, прикани вицепремиерът.

По време на визитата си, с изключение на инспекцията на Автомагистрала „ Хемус “ при пътния възел на основен път Плевен - Ловеч, министър Караджов и екипът му организираха среща с регионалния шеф на област Ловеч Виктор Стойчев, както и с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. В диалозите участваха и народните представители Любомир Каримански, Искрен Арабаджиев и Вяра Емилова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР