515 хил. са компаниите, които са подали декларации за корпоративен

...
515 хил. са компаниите, които са подали декларации за корпоративен
Коментари Харесай

Приходите и печалбите на компаниите растат

515 хиляди са фирмите, които са подали заявления за корпоративен налог в Национална агенция за приходите. От тях активност през 2016 година имат 322 хиляди.

Основните аргументи за понижението са отрицателните настройки на мениджърите в индустрията и услугите за интензивността през идващите месеци
Икономическото раздвижване през последната година очевидно се отразява позитивно на фирмите в България през 2016 година На фона на миналата година обаче, когато бяха регистрирани рекордни годишни нараствания, през предходната се вижда закъснение на тази наклонност. Това не значи, че няма усъвършенстване. Напротив - приходите на компаниите нарастват до 332.7 милиарда лева, или с 1.5%. При облагите нарастването е по-видимо - с съвсем 6%. Това демонстрират данни на Националната организация за приходите (НАП) за предходната година след култивиране на данъчните заявления на фирмите, предоставени след питане на " Капитал ".

Обяснението за слабия растеж на приходите дава класацията на най-големите компании в България " Капитал 100 " (виж карето). Там се вижда кои тъкмо сдружения имат слаба година: това са фирмите за горива, метали и строителство. Първите две групи свиват оборотите си по външни аргументи: интернационалните цени на нефт, газ, черни и цветни метали през предходната година бяха ниски и това автоматизирано свива приходите. При строителството пък нямаше държавни поръчки и това сви бизнеса на инфраструктурните компании с една трета. Много мощна година имат производителите на машини, съоръжение и храни. А и обичайно растящите IT компании.

В данните на Национална агенция за приходите няма разбивка по браншове при приходите, само че се вижда ясно сдруженията от кои браншове са с най-големи облаги и загуби. Шампиони по облаги като безспорни суми са преработващата промишленост, търговията и банките. Най-голямо стесняване на загубите има при финансовите и застрахователните действия, превоза и недвижимите парцели.

Броят на дейните компании отбелязва нарастване със 17.3 хиляди до 322 хиляди В същото време обаче неактивните компании също нарастват - с 10% до над 193 хиляди, а годишните покачвания през 2016 година даже не се доближават до стойностите от предходния регистриран интервал.

По-печеливша година

Данните на приходната организация демонстрират усъвършенствания по линия на облагите. Всички работещи над 300 хиляди компании са отчели данъчна облага от над 20.2 милиарда лева

Справка на Национална агенция за приходите демонстрира, че регистрираният позитивен финансов резултат се подвига с 1.5 милиарда лева, а загубите се свиват със 750 млн. лева От цялата регистрирана чиста облага на фирмите в България от 14.7 милиарда лева за предходната година съвсем 18% е направена от огромните стоте най-големи компании, които попадат в класацията " Капитал 100 ".

При приблизително намалели доходи по-силният резултат значи и по-висока доходност - общо за всички компании в страната чистият марж е 4.4%, т.е. на всеки лев доход на едно сдружение се падат по 6 стотинки облага. Година по-рано рентабилността е била 3.9%. Последните две години са мощни, тъй като няма големи загуби. Рекордно слаба беше 2014 година, когато регистрираният общ плюс беше 16.5 милиарда лева, а заявените загуби бяха 11.5 милиарда лева, или чисто облагата е 5 милиарда лева, което е марж от едвам 1.8%.
Класацията " Капитал 100 ": Какво, къде, по кое време

" Капитал " още веднъж изготви ранглиста, в която подрежда 300-те най-големи компании в страната по приходите им. Данните са за 2016 година и съдържат и индикатори като печалба/загуба, активи, чиновници, отговорности. Класацията покрива и 12-те бранша с максимален принос в стопанската система, като другите подреждания демонстрират финансовите индикатори на сред 10 и 40 сдружения от бранша.

Абонатите на " Капитал " ще получат изданието дружно със своя вестник на 7 юли или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO.

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в комерсиалната мрежа или да си я поръчат онлайн на адрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР