Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (6)

...
51 Има наградено куче герой от войната.Докато са в окопите
Коментари Харесай

51 Има наградено куче герой от войната.

Докато са в окопите на Първата световна война, Първа пехотна дивизия на САЩ се оказва неспособна да комуникира с други войски, тъй като обстрелът е повредил телефонните кабели. Млад редник измисли уникално решение: Рагс, териер от смесена порода, който войниците бяха осиновили в Париж, щеше да пренася съобщенията от една дивизия в друга, пъхнати в яката му. Той спаси много животи и когато Рагс почина - в Мериленд, на много напреднала възраст от 20 години - той беше погребан с военни почести.

52 Душовете наистина предизвикват креативност.

Душовете са полезни не само за вашата хигиена – те са полезни и за вашата креативност. За проучване от 2012 г., публикувано в списанието Psychological Science, изследователите дадоха на доброволците креативни проблеми за решаване, последвани от период на почивка. През този период на някои бяха възлагани сложни задачи, докато други изпълняваха по-прости задачи, които позволяваха на умовете им да се скитат (точно както прави душ). Тези, които изпълняват по-простите задачи през времето за почивка, са по-склонни да решат първоначалните проблеми с креативността.

53 Бодигардът на Ейбрахам Линкълн напусна поста си в театъра на Форд, за да отиде да пие.

Вече знаете, че Ейбрахам Линкълн е бил застрелян и убит от Джон Уилкс Буут, докато е гледал представление в театъра на Форд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 14 април 1865 г. Но това, за което може би не сте знаели, е, че президентът е имал бодигард на име Джон Фредерик Паркър с него в онази съдбовна нощ, според списание Smithsonian.

За съжаление, Паркър беше полицай с не толкова звездна репутация. След като пристигна с три часа закъснение за смяната си, офицерът напусна поста си, защитавайки президента, за да вземе питие в Star Saloon в съседство с театъра. През това време Бут влезе в ложата, където седеше Линкълн, и застреля президента.

54 Делфините са обучени да бъдат използвани във войни.

Делфините са широко известни като очарователни, интелигентни животни. Това, което не е толкова широко известно, е, че тези хитри същества са били използвани от САЩ и Съветския съюз по време на войната във Виетнам и Студената война. И двете страни са изучавали съществата за техните сонарни способности, но също така са ги обучавали да откриват мини, да носят оборудване на водолази, да намират изгубено оборудване и да охраняват подводници, наред с други изящни трикове.

55 Някога учителите в Северна Корея са били задължителни за свиренето на акордеон.

Най-популярният инструмент в Северна Корея е акордеонът, толкова много, че всички учители са били задължени да свирят, за да получат сертификати за преподаване. Тъй като акордеонът е преносим по начин, който, да речем, роялът не е, той се е смятал за „народния инструмент“, който може да бъде изнесен навън и да свири на работниците на полето.

56 Лекарството за деца някога е съдържало морфин.

Ако сте били бебе в средата на 1800 г. и сте плакали, докато ви никнат зъби, родителите ви може да са ви дали успокояващия сироп на г-жа Уинслоу. Това „лекарство“ твърди, че „то успокоява детето, омекотява венците [и] облекчава всички болки“. Може да е действало много успокояващо, но също така е било изключително опасно - тази смес, подобно на много патентовани лекарства от онова време, съдържа морфин.

57 Пластмасовите великденски яйца и пластмасовата великденска трева са изобретени от човек, който притежава повече патенти от Томас Едисън.

Ако някога сте се радвали на великденска кошница с пластмасови яйца и трева, тогава можете да благодарите на Доналд Уедер, човекът, който е изобретил и двете. Weder не само притежава патентите върху тези ваканционни скоби, но също така притежава общо 1413 патента в САЩ – включително такива за мастила на водна основа, капаци за саксии и декоративни опаковки. Това е в сравнение с Томас Едисон, който притежава само 1093 патента в САЩ.

58 Водата издава различни звуци на изливане в зависимост от температурата си.

Ако слушате много внимателно, топлата и студената вода звучат малко по-различно, когато се наливат. Топлината променя плътността или вискозитета на водата, което променя височината на звука, който издава, когато се излее. Това, което усещаме като топлина, идва от молекулите на водата, които се движат по-бързо. Студената вода е по-гъста и следователно издава малко по-висок звук.

59 Повечето смях не е, защото нещата са смешни.

Всяка култура в света се смее, но изненадващо по-голямата част от нашия смях не е непременно отговор на хумора. По-малко от 20 процента от смеха идва след шеги, според невролога Робърт Провин; останалото е реакция на редовни изявления и въпроси като "Как си?" Последвалият смях, колкото и кратък да е, помага за формирането на социални връзки, тъй като хората, които се смеят заедно, се сближават.

60 Един човек е спасил повече от 200 души от самоубийство.

Тъжен факт е мостът Голдън Гейт в Сан Фраncisco е място, където се случват много самоубийства. Въпреки това, един полицай от Калифорнийския магистрален патрул е направил повече за борбата с този проблем от всеки друг човек. Полицай Кевин Бригс, който сам се бори с депресията, лично е накарал повече от 200 души да се спуснат от пословичната издатина през цялата си кариера. След като се пенсионира през 2013 г., Бригс написа книга, наречена Guardian of the Golden Gate, и сега прави обиколки с лекции, за да насърчи обществените дискусии за самоубийствата и психичните заболявания.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР