51-годишна жена твърди, че местното представителство на Националния осигурителен институт

...
51-годишна жена твърди, че местното представителство на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

Накараха жена с увреждания да връща пари на НОИ

51-годишна жена твърди, че локалното посланичество на Националния застрахователен институт я е лишило от борса и болнични. Накарали са я да връща пари, които е взела по време на боледуването си. Диана Иванова от Плевен работи от няколко години в шивашки завод, само че към този момент е с увреждания. Скоро ще стартира да получава пенсия заради този факт. Нейната история стартира в първия работен ден на годината. Преназначена е в последния ден на предходната година в нова компания на остарелия си шеф.
"На 2 януари се яви на работа. Направихме инструктажи, както си е в трудовото законодателство. Обаче към 10 часа ми се оплака, че има болки в коляното и ме помоли да я освободя, с цел да отиде на доктор и да види какво се случва ", сподели някогашният шеф на Диана Иванова - Панайот Дишков. "Наложи се да бъда оперирана през януари, защото скъсах вътрешен и външен менискус. В продължение на 4 месеца бях по болест и не можех да употребявам болничен, тъй като се оказа, че компанията банкрутира и бях съкратена и пратена на борсата ", сподели още Иванова. Докато е по болест, от Национален осигурителен институт изплащат постоянно обезщетение на Диана. След това утвърждават тя да получава 10 месеца, така наречен "борса ".
"Първата борса си я взех и когато отидох за втората, открих, че няма такава - беше спряна ", съобщи Диана Иванова. От НОИ-Плевен изясняват на дамата, че борсата ѝ е спряна, тъй като на 2 януари - денят, в който постъпва в болница, нейният шеф не ѝ е платил осигуровката и дължимото за деня. "Казаха ни, че трябвало да я водим във ведомостта, че е пристигнала на работа и да платим осигуровка в този ден, само че тя ми се обади, че от 2-ри е болничен. Няма по какъв начин в един и същи ден хем да си на работа, хем да си в болничен ", изясняват от компанията на Диана. Държавата кара дамата и към този момент някогашният ѝ шеф да върнат сумата от 1600 лева – дребна за едни, само че витално нужна за 51-годишната жена. Въпреки обжалването на постановлението, то е доказано.
На питане към Национален осигурителен институт получихме отговор, в който се споделя, че Диана Иванова действително нямала нито един работен ден при осигурителя и не попада в групата на обезпечените лица. В същото време пък е открито, че не ставало дума за неплащане на осигуровки от страна на работодателя, а за неистина на подадените от него данни. Затова и искът за възобновяване на средствата е към него, а не към дамата. От тези несъгласия сред страна и шеф страда единствено Диана, която е лишена от цялата си борса. "Как да пребивавам, като аз съм на квартира, с 250 лева наем? Отпускат ми някаква пенсия, която не е подготвена още и е 180 лева Имам болна майка на 87 години – неработоспособен с непозната помощ. Нейната пенсия е 360 лева, а като платя 250 лева квартира. Четвърти месец съм без медикаменти. Лошото е, че не се оправям, а се утежнявам ", съобщи Диана Иванова.
Тя и някогашният й шеф апелират постановлението на Национален осигурителен институт в Административния съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР