51 години от откриването на Варненският халколитен некропол и най-старото

...
51 години от откриването на Варненският халколитен некропол и най-старото
Коментари Харесай

Навършват се 51 години от откриването на Варненското златно съкровище

51 години от откриването на Варненският халколитен некропол и " най-старото обработено злато " в света се означават на днешната дата. Световната сензация, която включва повече от 3 000 златни предмета с тегло над 6,5 кг., открити в гробовете и досега остава най-ранното удостоверение за класово разделяне в човешката история. само че поставя и основите на проучването на " Културата Варна ", датирана от учените в последващите години към края на медно-каменната ера.

Характерна с фината си керамика и фините произведения от злато, мед, мидени черупки от спондилус, каменни произведения включително и от обсидиан, " Културата Варна " е тясно обвързвана с неолитното населено място с некропол в Дуранкулак, както и с най-старият укрепен град в Европа - " Провадия-Солницата ".

Историята с разкритието на некропола е известна от дълго време - 22-годишният тогава багерист Райко Маринов от Аспарухово се натъква на златни украшения и детайли, до момента в който копаел траншеи за кабели на към 500 м. от Варненското езеро в региона на Западна промишнена зона. Първоначлно Маринов прибира находките в кутия от обувки, която остава в багера си, напомня БНР. По-късно покава откритото на проф. Димитър Златарки - тогава организатор в музея Дългопол. Останалото е история.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР