500 000 души нямат първична медицинска помощ, заяви председателят на

...
500 000 души нямат първична медицинска помощ, заяви председателят на
Коментари Харесай

Проф. Николай Младенов: Политическата система трябва да направи структурна реформа в здравеопазването

500 000 души нямат първична здравна помощ, съобщи ръководителят на експертен съвет по анестезиология и интензивно лекуване проф. Николай Младенов в ефира на bTV. 

“30 години се опитва със Спешната помощ и интензивната медицина, резултатите са видни. Ние от време на време си сътворяваме проблеми в и си отговаряме дали последна сметка сме спазили протоколите. Не бих споделил, че имаме и качествено направени протоколи в България. Много неща би трябвало да се създадат за незабавната медицина, с цел да може тя да наподобява във разновидността, в който бихме желали ", добави още той.

“Политическата система би трябвало да направи структурна промяна в опазването на здравето. Да си представим опазването на здравето като една корпоративна конструкция - с компании, Спешна помощ, лечебни заведения и персонални лекари. Да си зададем въпроса дали тези структури работят съвършено вътре, с цел да може цялата конструкция да работи по най-хубавия метод. Отговорът е не ", изясни Младенов. 

Той акцентира, че това е и повода сега в Европа - Германия и Франция да стартират сериозна промяна на болничната система, защото пострадалата е незабавната медицина. 

“Дефицитът е на всички места, в Съединени американски щати до 2030 година той ще е 30% по-малко незабавни екипи. България тези, които минават на образование в незабавната медицина са 6500 души. Това са хората, с които работим. Имаме диспорционално развиване на медицината в България - в София има 108 болнични звена, а в Пловдив - 45. Има зони, които са изцяло обезлюдени във връзка с интензивна медицина. 500 000 души нямат първична здравна помощ ", съобщи Младенов. 

Той бе безапелационен, че няма задоволително подготвени хора за незабавната медицина у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР