50% от гражданите на Северна Македония смятат, че международната общност

...
50% от гражданите на Северна Македония смятат, че международната общност
Коментари Харесай

Половината от македонците искат чужди съдии да участват в знакови дела

50% от жителите на Северна Македония считат, че интернационалната общественост би трябвало да взе участие в процеса на избор на съдии и прокурори. Това демонстрират резултатите от последното изследване на публичното мнение, извършено от Скопския институт за политически проучвания за Детектор, заяви " Сител ". Проучването е извършено с присъединяване на 1115 респонденти в интервала от 1 до 4 февруари тази година. 

Според него, 47,8% от жителите считат, че интернационалната общественост би трябвало да участва в процеса на избор на съдии и прокурори, а 36,1% с срещу.

По етнос, 62,4% от етническите албанци и 42,7% от македонците са за участие на интернационалната общественост.

50,9% от интервюираните са на мнение, че прокурори от чужбина трябва да бъдат включвани в някои нашумели правосъдни процеси, а 35,1% считат, че не би трябвало. Разликата в настройките съгласно етническата конструкция на респондентите тук е идентична с предходния въпрос.

Повече от три четвърти от жителите или 78,6% считат, че би трябвало да се направи проверка в правосъдната система, т.е. да се ревизира имуществото на съдиите дружно със правосъдните каузи, по които са взели участие под наблюдението на интернационалната общественост.

Припомняме, че през 2020 година, Скопие разгласи, че стартира чистка в правосъдната система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР