5 технически експертизи и още 15 свидетели са разпитани след

...
5 технически експертизи и още 15 свидетели са разпитани след
Коментари Харесай

5 технически експертизи и още 15 свидетели са разпитани след инцидента край Своге

5 механически експертизи и още 15 очевидци са разпитани след случая край Своге
Прокуратурата оповести осъществените дейности досега по следствието след случая с рейса край Своге, при който починаха 18 души. Разследването е предоставено от основния прокурор на Националната следствена работа, под управлението на екип от прокурори от Софийска окръжна прокуратура.

За времето от 05.09.2018 година до в този момент са осъществени нови огледи, при които са конфискувани материални доказателства, имащи значение за следствието и в частност за назначението и правенето на съответни експертизи: Два спомагателни огледа на местопроизшествието, като са конфискувани сравнителни мостри от поставената еластична ограда /мантинела/; Повторен оглед на рейса - по отношение на правене заключението на назначената експертиза за определяне на техническото му състояние; Три огледа на материални доказателства - спомагателни огледи на двата леки автомобила, взели участие в произшествието, както и подробен оглед на конфискуваните елементи от еластичната ограда /мантинела/.

В качеството на очевидци са разпитани още 15 лица, измежду които чиновници на сдруженията, взели участие в строителството на пътния сектор, в това число и изпълнителния шеф и ръководителя на Надзорния съвет на „ Трейс Груп Холд “ АД и ръководителя на лаборатория „ Пътно строителство – Трейс “. Разпитани са също чиновници на АПИ, имащи отношение към осъществяването на плана и шефа на ОПУ. Показания са дали петима потърпевши от произшествието и трима очевидци, оказали помощ на потърпевши лица.

Назначени са 5 бр. експертизи:

Техническа експертиза, предоставена на профилирана лаборатория - на конфискуваните сравнителните мостри от асфалтова настилка за определяне дали асфалтовата примес от конфискуваните проби /изрезки/ дава отговор на одобрената рецепта за правенето й и на БДС за тежко и доста тежко придвижване. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата примес, по резистентност на ускорено гланциране дава отговор на настоящия стандарт;

Техническа експертиза на конфискуваните елементи /сравнителни образци/ от поставената в региона защитна еластична ограда /мантинела/ - на това, дали тя подхожда на откритите стандарти като материал, дебелина, закрепване и други индикатори. Изследването е предоставено на Института по металознание към Българска академия на науките.

Физико – химическа експертиза за установяване на химичния и морфологичния състав на конфискувани сравнителни мостри от багра от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – Министерство на вътрешните работи.

Съдебно – оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, предоставена на движимости лица авто- специалисти.

Строително - техническа експертиза /пътно строителство/, която следва да даде умозаключение по отношение на спазването на механически правила и правила при правенето на плана и при осъществяването на обекта /пътя/ в сектора на ПТП. Заключението ще бъде направено от специалист, притежаващ компетентност в региона на пътното строителство.

Изискани и приобщени са редица нови документи, относими към предмета на следствието от: АПИ, „ Трейс груп Холд “ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения /по мотив извършено лекуване на потърпевшите от произшествието/, „ Мотт Мак Доналд България “ ООД /във връзка с делегирани от възложителя по контракта права и отговорности и уточняване обсега на консултантските услуги/. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР