5 положителни констатации има в доклада на ЕК за България,

...
5 положителни констатации има в доклада на ЕК за България,
Коментари Харесай

Денков: ЕК предприема последни стъпки за затваряне на Механизма за сътрудничество и проверка за България

5 позитивни констатации има в отчета на Европейска комисия за България, две сериозни рекомендации за непълен прогрес в измененията, които се чакат от България и две рекомендации, които са най-много на вниманието на Народно събрание. Това сподели при започване на държавното съвещание министър председателят Николай Денков.

Това, което се регистрира като значителен прогрес са въвеждането на механизма за ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и въвеждането на правосъден надзор върху отводите на прокурора за формиране на наказателно произвеждане. Законодателство, което се чака от България повече от 10 години и последното Народно събрание го одобри още при започване на своята работа, сподели Денков.

Положителна констатация е и усъвършенстваният народен координационен механизъм за господство на правото и приемането на законодателство за разширение на обсега на правната помощ и въвеждането на наложителна медиация по избран вид каузи. Четвъртата позитивна констатация е обвързвана с медийната независимост в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за независимост на медиите и плурализъм.

Петата констатация е закриването на профилираните съдилища и прокуратура.

ЕК обаче отбелязва терзания, свързани със състава на Висш съдебен съвет и на Инспектората към него. Промени, които се чака да бъдат решени в идващите седмици и месеци, сподели Денков.

Критични са и констатациите в областта на предварителната защита и противодействието на корупцията - най-много свързани с неналичието на неоправдателни присъди за корупция във висшите етажи на властта.

Ясно е показано като благоприятни условия са въведените в Народно събрание оферти за законодателни промени, свързани с реформиране на КПКОНПИ и нуждата част от тези промени да бъдат в допълнение развити с промени в Конституцията - активност, която започва в това Народно събрание.

Денков цитира заключението на отчета:

" Европейска комисия стигна до извода, че София и Букурещ приемливо извършват изискванията, сложени по Механизма за съдействие и инспекция по време на влизането им в Европейски Съюз. Сега се подхващат остатъчни, последни стъпки и Комисията стартира последни стъпки към дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки ".

Крайното решение обаче зависи от Европейския Съвет.

" Така че не би трябвало да се успокояваме от позитивните констатации, а би трябвало да осъществим в цялост това, което е заложено като благоприятни условия, тъй че на идващия Европейски Съвет да отчетем цялостно осъществяване на рекомендациите ", сподели още министър председателят Денков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР