5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари.

...
5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари.
Коментари Харесай

Бивш икономически министър: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв, ако има по-голяма криза

5 милиарда лв. дълг изтегли България от интернационалните финансови пазари. Това стана с продажбата на две излъчвания облигации. Едната ще се заплаща 10 години, а втората - 30.

Парите ще се употребяват за покриване на социално-икономическите ограничения на държавното управление в отговор на пандемията от ковид у нас, както и за икономическото възобновяване след рецесията и за финансиране на бюджетния недостиг.

„ Като финансова интервенция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези сложни времена получи огромен заем при много преференциални лихвени условия “, разяснява в „ Тази заран “ някогашният министър на стопанската система Николай Василев.

Според него обаче този дълг не е нужен, тъй като България има нелош фискален запас, а и бюджетът до края на август е на огромен остатък от 1,5 милиарда лв..

„ България евентуално е единствената страна от всички европейски страни, която към този момент има остатък и това може да остане по този начин “, изясни Василев.

„ Едно държавно управление, изключително в края на мандата и когато е притискано от митинги, то има податливост да харчи безпределно. Това е казусът – за какво е належащо и защо ще бъдат изхарчени тези пари “, разяснява още той.

По думите му от началото на пандемията до момента страната ни не е прахосвала доста пари, както други страни, само че доста малко пари са отишли за медицински цели.

Също по този начин доста малко пари са давани на секторите, които са потърпевши от тази рецесия. В същото време, по думите на Николай Василев, доста средства се раздават на хора, които въобще не са потърпевши от рецесията.

Той е на мнение, че тези 5 милиарда лв. би трябвало да останат като огромен запас, в случай че следващата година има по-голяма икономическа рецесия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР