5 месеца след наводнението в Карловско болката на хората е

...
5 месеца след наводнението в Карловско болката на хората е
Коментари Харесай

Като няма държава, хората сами стават държава

5 месеца след наводнението в Карловско болката на хората е една: " Изоставени сме! Никой не ни обръща внимание. Принудени сме да се оправяме сами! ". Споделят, че дейностите по възстановянане на инфраструктурата или предварителна защита против ново злополучие се случват, единствено за малко откакто провеждат митинг или се разшуми след медийни репортажи.

Картината е в действителност сюрреалистична. След като централата и локалната власт нехаят, хората са принудени сами да правят някои от жизненоважните неща. Така да вземем за пример в Слатина жителите сами си построяват... мост. Той свързва двете елементи на селото през дере. Строителни материали, машини... - всичко е обезпечени от самите хора. А община Карлово след това не прави даже минималното - да обезопаси прекосяването, да постави парапети и така нататък Все още мостът към прилежащото село Розино го няма, евентуално тъй като хората още веднъж не са си го създали сами.

" Дерето в селото бе изчистено, но  има място в долния завършек на селото, където Стряма напрактика е без корито, остана както се е разляла след наводнението. Водата е на 40 метра от къщите и на 20 от помпената станция ", споделя Йорданка Семкова. От нейни фотоси в обществените мрежи се вижда по какъв начин единственият мост, свързващ селото с останалия свят, ерозира откъм постъпите. Но никой не взема ограничения. На други места дървесина и камъни основават причина за нови бентове.

Жители на Богдан пък сами преди няколко нощи са уголемявали коритото на локалната река. Това е станало в нощта преди да бъде оповестено бедственото състояние, което тече сега за селото и Каравелово. Самото бедствено състояние бе оповестено превантивно, поради големия стрях 1да не се повторят бедите от септември.

Мария Нечева споделя от Богдан, че пет месеца по-късно не може да си влезе в дома. Близкият мост е все по този начин опустошен, а различната пътечка била пометена при бедствието. " С двете ни деца живеем при родителите ни ", сподели дамата.

Както в Слатина и Богдан, по този начин и в Каравелово заради насипването след бедствието през септември доста от дворовете и други територии от селата сега са под равнището на улиците. При дъжд се образуват морета от вода, които няма къде да се изтекат.

Преди три дни на място министърът на районното развиване Иван Шишков изясни, че възстановителите действия се бавят, тъй като са и процедурите по закона за публичните поръчки. Но хората не могат да чакат! Да се изчистят коритата!; Да се показа цялостна информация за изразходваните досега средства!; Независима комисия да направи нов списък на вредите на в домовете!; Да се възвърне инфраструктурата! - всичко това са единствено част от настояванията на хората.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР