5 или 10 пъти могат да се увеличат парите за

...
5 или 10 пъти могат да се увеличат парите за
Коментари Харесай

Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти

5 или 10 пъти могат да се усилят парите за опазване на здравето посредством заделяне на по-голям % от постъпленията от акцизи. Това ще стабилизира бюджета за опазване на здравето и ще улесни достъпа на пациентите до разнообразни здравни услуги.
Предложението е на икономисти от Експертен Клуб за Икономика и Политика (ЕКИП), които желаят съответна смяна в Закона за здравето:
„ Едно (пет или десет) на 100 от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите произведения и спиртните питиета, се употребяват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК, свързани с ограничение, промоция, предварителна защита и лекуване на болесттите, свързани с използването на тютюневи и свързани с тях произведения, злоупотребата с алкохол и недопускане използването на наркотични субстанции. “
В момента законът планува едвам 1% от приходите от акзици да отиват за здраве.
Макар че обществените разноски за опазване на здравето годишно се усилват, в последните години системата има продължителен недостиг и пациентите постоянно са принудени да доплащат за разнообразни здравни услуги. Почти половината от българите доплащат за опазване на здравето в разнообразни насоки, измежду които медикаменти, болнична и извънболнична помощ.
Мнението на специалистите е подкрепено и от национално представително изследване на Изследователски център „ Тренд “, което демонстрира, че 86% от жителите смятат, че би трябвало да се отделят повече обществени средства за опазване на здравето. А 74% от запитаните са съгласни тези средства да дойдат от акцизи.
„ Настъпващата икономическа рецесия, подбудена от намаляващи приходи от осигуровки, повишаваща се безработица и неналичия в държавния бюджет, ще сътвори дефицити, в резултат на които може да се наложи нов метод в съфинансирането на здравната система ", безапелационен е здравният икономист на „ ЕКИП “ Аркади Шарков.
Приходите от акцизи устойчиво нарастват през последните 5 години, което се дължи както на по-голямото ползване, по този начин и на повишението на акцизите. Най-бързо порастват приходите от тютюн, следвани от тези от горивата и алкохола. Това се дължи и на обстоятелството, че акцизните ставки при тютюневите произведения се покачват най-бързо. Принос за това има и сполучливата битка с контрабандата в бранша.



В най-хубавия сюжет (при 10% ставка) в здравната система единствено от алкохол и тютюн през 2019 година щяха да влязат съвсем 305 млн. лева, а в най-лошия – 30 млн. (1% ставка). Ако към тях се прибавят и горивата, средствата щяха да бъдат надлежно 544 млн. лева (при 10%) или 54,4 млн. лева (при 1%).
В последните 3 години разноските за медикаменти, болнична и извънболнична помощ остават относително непрекъснати. 52% от средствата отиват за болнична помощ, 29% за медикаменти, медицински произведения и диетични храни, а 19% от средствата за извънболнично лекуване.
Дори при най-скромното потребление на приходите от акцизи, бюджетът на НЗОК за 2020 година можеше да се усили с 54,4 млн. лева, от които 28,6 млн. лева за болнична помощ, 10 млн. лева за извънболнична и 15 млн. лева за медикаменти.
При оптималното 10-процентно нарастване сумата би била общо 544 млн. лева, от които 99,6 млн. лева за извънболнична, 286 млн. лева за болнична и 158,3 млн. лева за медикаменти.
Средствата от акцизи от тютюн и алкохол могат да бъдат употребявани за лекуване на заболявания и зависимости, свързани с използването на тези артикули, което би намалило % на заболелите и би лимитирало смъртните случаи.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР