5 години след унищожителното бедствие във Варненския квартал Аспарухово и

...
5 години след унищожителното бедствие във Варненския квартал Аспарухово и
Коментари Харесай

5 години по-късно! Осъдиха Община Варна заради непочистено дере при потопа в Аспарухово

5 години след унищожителното злополучие във Варненския квартал " Аспарухово " и 5 години след първите думи на кмета Иван Портних " Никой не се отзова на помощ, няма страна ", Община Варна бе наказана от пострадалите за непочистено дере, станало причина за нещастието.

``
реклама
Сумата от над 23 хиляди лв. би трябвало да заплати Община Варна на собственичката на къща в „ Аспарухово “, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 година и в която починаха 8 души, измежду които щерка й и внуците й. Това излиза наяве от решение на Районния съд във Варна от март тази година, изследва Moreto.net. Магистратите са счели, че общинската администрация не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в региона. Затлаченото и непочистено корито на едно от оборудванията край къщата е асъдействало за провалите при нея и за по-големия натиск на водата.

Исковата си молба ищцата е подала едвам през май 2018 година. В нея тя упорства да получи обезщетение за сриването на едноетажния й дом от 32 квадрата, за нанесените й имуществени и неимуществени вреди.

В момента на наводнението събраните в къщата на ищцата близки 10 индивида чествали завръщането на щерка й и внуците. Единствения спомен, който ищцата имала бил, че в дома й нахлува голяма водна маса, която я изтласква до тавана на стаята, в която са се намирали. Последният й спомен бил, че се пробва да задържи ръката на внучето си. Събудила се благодарение на хора, без да има преценка за време, в безпомощно положение, откакто била влачена в безсъзнание от калната водна маса, дружно с дървета и мебелировка, по дерето до трафопоста на ул. " Балкапан ".

Жената твърди, че непочистването на дерето от Община Варна, която била и притежател на оборудването, е станало причина за нанесените на вреди. Посочва още, че частта на дерето от гората до нейното жилище преди преди бедствието била значително запълнена с наноси от пръст и всевъзможни боклуци, обрасла с растителност, със мощно понижена водопропусквателната дарба. В някои свои сектори дерето било изцяло заличено и мъчно различимо от близките терени. По продължение точно на тази част от канала се е намирал парцелът на ищцата.

Освен това Общината позволила възникването на поземлени парцели, строителство на здания в югозападната част, до и вътре в дерето. Това също били фактори, довели до цялостната неспособност на дерето да извършва водоотводнителните си функционалности и да се основат предпоставки за породените вреди. При падналия мощен дъжд на 19.06.2014г. всички тези трудности препречили естествения път на повърхностните води, което довело в началото до събиране на огромно количество вода във естествено формираните големи вирове, а малко по-късно до преливането й, над тези вирове, при което се е образувала голяма вълна, която е премахнала оградите и зидовете на постройките.

Преди наводнението ищцата била дееспособен човек с дълготраен трудов стаж. В разследване на претърпяното и претърпяната покруса не можела да стартира на никое място работа заради настъпилите болести. Била принудена да живее единствено с приходите от инвалидната си пенсия.

На собствен ред от Община Варна акцентират, че не е редно пострадалата да „ черпи учредения само от преференциалните за нея обстоятелства и условия, които са известни на обществеността, включително и съществуване на нелегално строителство в неприемлива непосредственост до или в руслото на дере, откакто и самото строителство на ищцата също било нелегално. “ Защитата на локалната администрация показва още, че не може да се одобри непочистено дере да е единствената допустима причина, в която е концентриран целият унищожителен капацитет, довел до случилото се.

В последна сметка съдът е открил, че ищцата разполага с нотариален акт за собствеността си. Имотът обаче бил издигнат без строително позволение и бумаги.

„ Дори да се одобри, че дейностите на ищцата по създаване на къщата без строителни позволения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни, то не е налице съпричиняване като съображение за понижаване дължимите компенсации за породените вреди. “, показва съдът. Допълва, че точно ответната община е осъществила безучастие по практикуване надзор върху нелегално построените постройки и предприемане на дейности по събарянето им. „ Това държание на ответната община също е деяние на отговорно несъблюдение на отговорностите за обезпечаване поддръжката на отводнителното оборудване. “, се споделя още в решението.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд.

 

Ето какво сподели в първия ден от нещастието кметът Иван Портних:
" През цялата нощ никой не се отзова на помощ, няма страна към този момент, съобщи кметът на Варна Иван Портних пред „ Фокус “.

По думите му 11 са разпознатите жертви от наводнението, само че се чака броят им да нарасне.

„ Цялата улица, която минава през кв. „ Аспарухово “, я няма, има струпани коли, като през нощта екипи са съумели да отстранен част от колите, с цел да не се образува бенд и при продължаващия дъжд да се случи нова покруса “, добави кметът.
Иван Портних сподели още, че не престават да работят екипи на „ Гражданска отбрана “ и пожарната. ", гласи обява от 20 юни 2014.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР