5 до 7 дни неочаквана ваканция заради матури и избориИзбори

...
5 до 7 дни неочаквана ваканция заради матури и избориИзбори
Коментари Харесай

Изборите местят баловете

5 до 7 дни непредвидена почивка поради матури и избори
Избори и изпити ще обезпечат близо една седмица непредвидена почивка за учениците, на които не им се постанова да държат изпити. Децата ще почиват от 23 до 27 май, интервал, който обгръща втората матура, празника на Кирил и Методий 24 май, изборния ден 26 май и 27 май - денят, в който след изборите за Европарламент се пренареждат класните стаи.
Ваканцията обаче може да се удължи повече, защото първата матура по български език и литература е на 21 май, а втората матура по избор е на 23-ти. Почивния ден сред двете дати шефовете на учебни заведения най-често употребяват за спортни празници или зелени учебни заведения. В някои от школата той обаче ще се употребява за образователен. " Смятаме да използваме 22 май като образователен ден, тъй като преди този момент имахме прекалено много почивни ", съобщи пред " Стандарт " шефът на 119 СУ Диян Стаматов. " Имахме празник на учебното заведение, поради който също се ползваше почивен ден, и децата изпуснаха образователен материал ", добави той. Като образователен ден 22 май ще бъде употребен и в 31 СУЧЕМ, съобщи неговата директорка Надежда Николчева. Част от учебните заведения обаче считат, че няма смисъл да вкарват един-единствен образователен ден в границите на шест почивни и избират да провеждат спортни празници и дни на гения. " Със сигурност част от родителите са планували пътувания в границите на тези дни и няма смисъл да изтезаваме част от децата да учат, а други да изпускат образователен материал. Предпочетохме да създадем вместо това ден на гения, като всички възпитаници ще могат да покажат своите спортни и художествени качества на няколко подиуми ", описа шефът на 51 СУ Асен Александров. Той показа, че децата така и така очаквали с неспокойствие сходен фест, тъй че съгласно учебното управление най-подходящата дата била в дните сред изпитите. 107 ОУ също ще заложи на състезателен празник, даде обещание неговият шеф Данко Калапиш.
Изборите ще изместят и абитуриентските изпращания в учебно заведение, защото в дните от 25 до 27 май в школата няма по какъв начин да бъдат допускани възпитаници. По думите на шефовете, изпращанията в към една трета от софийските учебни заведения към този момент няма да се вършат в школския двор, а децата непосредствено ще се събират пред ресторанта, където ще честват. " Нашите възпитаници имат бал на 26 март, когато са изборите и са категорично предизвестени да дойдат непосредствено пред хотела, в който ще бъде балът им. Неприятно е, само че и преди няколко години имаше сходен проблем ", споделя шефът на 119-то учебно заведение Диян Стаматов. Директорът на 51-во СУ Асен Александров споделя, че неговите възпитаници за повторно ще се изпращат пред културния дом на Красно село, откакто сходна обстановка е имало и на предходни избори. " Парадоксално обаче, това се оказа по-добър вид. Там има повече комфортни места за паркиране за близки и родители на зрелостници ", съобщи той. Имало и по-добра техника, посредством която да се означи изпращането на децата.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР