4922 проверки са направили инспекторите по труда от началото на

...
4922 проверки са направили инспекторите по труда от началото на
Коментари Харесай

Трудовите инспектори направили почти 5000 проверки до края на ноември 2017 г.

4922 инспекции са създали инспекторите по труда от началото на 2017 година до края на ноември. Проверени са обектите, където се правят строително-монтажни работи, в това число действия по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания.

Това са съвсем 12% от всички инспекции на Инспекцията за интервала (42 430 бр.). Нарушенията са 25 900 бр.

Нарушенията, свързани с обезпечаването на здраве и сигурност при работа, са 17 570 бр., а на наредбите, регулиращи трудовите правни отношения - 8030 бр.

За премахване на установените нарушавания в строителството са приложени 24 360 бр. насилствени административни ограничения, от които 23 900 бр. са наложителни за осъществяване наставления.

В 311 случая инспекторите по труда са приложили мярката " прекъсване " на обекти, работни места, работно съоръжение и други, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите.

Общият брой случаи, в които тази мярка е приложена, е 540. Съставени са 2400 акта, от които за нарушавания, свързани със здравето и сигурността при работа, са 1090 бр. На процедура това са съвсем половината от всички издадени актове за интервала на наредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд (2320 бр.). Установените случаи за работа без трудов контракт в бранша са 800 бр., което е 27% от всички открити за интервала (2970 бр.).

Въпреки засиления надзор, строителният бранш продължава да е един от най-рисковите във връзка с трудовте произшествия. Според ГИТ главната причина е занемаряване на разпоредбите за сигурност и здраве при работа. Другата причина е неосигурен надзор от страна на работодателите, гарантиращ спазването им.

Почти всички трудови произшествия на строителни обекти е можело да бъдат предотвратени при съблюдаване на условията за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

Най-честите нарушавания при контрола в строителството е необезопасяването на строителните обекти, както и неизползването на персонални защитни средства - все нарушавания, които водят до тежки трудови злополуки с съдбовен край.

Не се обезопасяват софтуерните отвори в градивните детайли, както и контурът на етажни плочи, асансьорни шахти, прозорци, стълбищни рамена и площадки. Работи се на необезопасени скелета.

Работните площадки не се почистват. Това основава създава риск строителите да се спанат, да паднат или да се ударят в падащи предмети. Използват се ексцентрични електротабла от краткотрайните ел. съоръжения и кабели, захранващи портативни електрически принадлежности, които са подложени на разнообразни механични въздействия.

Това основава риск от нарушение на целостта им и по този метод основава заплаха от удар от електрически ток.

Масово на една строителна площадка работят служащи на няколко работодатели. Независимо, че на това място са един екип, те не изготвят взаимно оценка на риска или не я актуализират навреме.

Често, когато има общи правила, работещите на всички работодатели не са осведомени с тях, което подлага на риск живота и здравето им.

Нерядко служащите отхвърлят да спомагат на инспекторите по труда. Те напущат обектите или не попълнят декларацията с данни за трудовите им правни отношения, което също затруднява инспекциите.

От Инспекцията по труда настояват, че постоянно самите служащи не желаят да подписват трудови контракти, с цел да се възползват от обществено подкрепяне или компенсации за безработица, или да предотвратят запориране на възнагражденията им за наложително погашение на отговорности към финансови институции и други

От Инспекцията предизвестяват, че без трудов контракт при пораждане на случай не могат да се възползват от фонд " Трудова акцидент " на Национален осигурителен институт, както и от застраховката " Трудова акцидент ", която работодателите в строителството са задължени да подписват поради високото равнище на травматизъм в бранша.

Без трудов контракт те не могат да претендират и за дадено заплащане и други компенсации по Кодекса на труда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР