49-ото Народно събрание ще се премести за постоянно в Партийния

...
49-ото Народно събрание ще се премести за постоянно в Партийния
Коментари Харесай

Росен Желязков: До края си 49-ото Народно събрание ще заседава в бившия партиен дом

49-ото Народно заседание ще се реалокира за непрекъснато в Партийния дом. Това стана ясно от изказване на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който дружно с представители на администрацията сподели на публицисти по какъв начин ще бъдат разпределени пространствата в новата пленарна зала. Причината за категоричността, че преместването няма да е за малко, е потребността от сериозен ремонт на постройката, в която депутатите заседават сега – той ще отнеме най-малко 3 години.

Местенето от площад „ Народно заседание “ ще е реалност от първия работен ден след депутатската почивка на 1 септември.

Официално е задвижена процедурата по преместването на Народното събрание в Партийния дом. След като при предходния опит публицистите бяха затворени в приземния етаж, без достъп до депутатите, този път администрацията е намерила решение, което дава повече достъп на медиите до депутатите. Журналистите няма да са затворени в „ подземието “ на първия етаж, пространствата им за работа към този момент ще са на втория. Те ще имат достъп до единствения вход на народните представители и в помещението пред пленарната зала. Предстои премахването на чиповете, които в този момент спираха свободното придвижване в асансьорите. Една от залите в някогашния Партиен дом ще стане конферентна – за конференции, брифинги и съвещания на групите.

Той напомни, че доста от парламентарните комисии заседават в тази постройка. „ Традиционната постройка на Народното събрание се нуждае от сериозен ремонт поради недостатъци на инженерната конструкция, проблеми има с отоплителната апаратура и канализацията. Това са невидими проблеми, само че те могат да бъдат предпоставки да не се работи обикновено още през зимния интервал. Има приключване на фреон, има огромни загуби на вода, би трябвало да се направи проучване и сериозна реорганизация на отоплителната система. Другата постройка не е ремонтирана десетилетия, а е културна полезност “, изясни шефът на Народно събрание. Той добави, че най-належащ е ремонтът на покрива. Според него има прогрес по обезпечаване на достъп на публицистите и това е очевидно. В Партийния дом изискванията за работа ще са по-добри, счита той.

„ Не приказваме за краткотрайно пренасяне. Тази легислатура сигурно ще работи тук, тъй като ремонтът на другата постройка ще трае минимум 3 години. При всяко състояние 49-ото Народно събрание ще работи тук “, съобщи Желязков. Какво ще се случи по-късно пък зависи от идващия парламент.

Необходимостта от смяната среща разбирането на всички ПГ без Има Такъв Народ.

Решение за преместването имало още при 48-ото Народно събрание, само че късият му живот попречил да се случи. Сега на председателския съвет решението било препотвърдено.

Няма да има нови оперативни разноски по преместването. Системата за гласоподаване ще бъде преместена от актуалната зала на площад „ Александър I “. Предстои построяването на нова информационна видео- и аудиосистема, само че това също ще отнеме време. Най-съществени разноски по ремонта на постройката, в която депутатите ще заседават наесен, е правено около европейското ни председателство – към 45 млн., по-късно е имало още разноски. Затова и залата „ Св. София “ не трябва да стои празна.

Желязков обаче счита, че алпинистите, които трябваше да махнат комунистическия герб от постройката на някогашния Партиен дом, са пробвали да заличат символиката по „ много несполучлив метод “, което е основало неприятно чувство. „ Тя беше прикрита. Привидността не е най-хубава. Цялостното решение за знак върху постройката на Народното събрание е въпрос от цялостното пространствено решение на Ларгото. Това е една от портите на София и това решение ще бъде взето след разискване – дали да има герб, или различен знак “, съобщи той. Според него обаче би трябвало да се откри място за надписа „ Съединението прави силата “, тъй като това е лозунг освен на Народно събрание, а и на нацията./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР