48-годишен мъж си постави амбициозната задача да засади пет милиона

...
48-годишен мъж си постави амбициозната задача да засади пет милиона
Коментари Харесай

След като домът от детството му се промени: Мъж иска да засади 5 милиона дървета за 5 години


48-годишен мъж си сложи амбициозната задача да засади пет милиона дървета през идващите пет години.

Адама Диеме слага началото на визионерския си план през 2020 година, когато след няколко години работа в Европа се връща в родния си Сенегал и открива, че мястото, на което е израснал, е изгубило зеления си образ. Той останал шокиран – от стотиците великански дървета, които познавал, били останали единствено няколко.

„ В някои селата не можете да намерите нито едно дърво. Режат ги и не мислят да засаждат нови “, описа Адама Диеме пред Би Би Си.

Цяла Африка е изправена пред обезлесяване. В тази област – обширна част околко река Казаманс, евентуално дърветата са били изсечени за строителни цели като изграждане на къщи или за произвеждане на дървени въглища.
View this post on Instagram



48-годишният африканец, който все още работи като началник на планове за испанска неправителствена организация в Сенегла, е решен да промени всичко това.

Без да има изключително огромни спестявания, той стартира да събира такива и доближава сумата от 5000 $, с която слага началото на своята самодейност.

Силата на дамите

Иска да ангажира общностите в целия район. Свързва се с дами, за които знае, че ще положат нужните старания за всеобщо засаждане на дръвчета.

„ Когато влезеш в село без дами, откриваш злополука. Но в случай че отиде тук-там с женска мощ – попадате в парадайса. Те са работливи и по през целия ден влагат своите старания. Ако желаете да ръководите сполучлив план, включете дами в него “, споделя Диеме.
View this post on Instagram



Като същински визионер той съчетава няколко изгоди при засаждането на дърветата. Освен че природата още веднъж дава протекция, мъжът оказва помощ и на дамите да се трансфорат в дребни фермери и ги учи по какъв начин да продават продукцията си на локалните пазари.

Той съчетава пристрастеността си да засажда дървета с деловитост - оказва помощ на дамите да придобият умения, да станат дребни фермери и да продават продукцията си на локалните пазари.

„ Първоначално не знаехме по какъв начин да засадим семената и какво да създадем, с цел да отгледаме културите “, споделя Сафи Йету.
View this post on Instagram



„ Сега имаме всевъзможни типове плодове, които продаваме на пазара, и не сме подвластни от никого. Имаме сметка в банката, никой не може да ми каже какво да върша с парите си. Това е брилянтно, усещаме се свободни “, споделя още тя.

Проектът на Адама Диеме е прочут като Ununukolaal, което на локалния език значи „ Нашите дървета “.
View this post on Instagram



Покриване на потребностите на общността

В него досега са засадени повече от 12 типа дървета. Сред тях са палми, тамаринд, капок, лимонови дървета – сортовете, които покриват потребностите на локалните общности.

През последните три години са направени над 142 000 разсада, които са пуснали корени.
View this post on Instagram



Ако Адама Диеме желае да реализира задачата си, то той би трябвало да направи „ стремително “ засаждане на нови дървета. Негов сътрудник е Йоланда Перенигес, която работи като шивач и има основна роля за събирането на средствата. Тя основава тениска, която продава главно в чужбина за 15 $.

Величественият баобаб, който свързва хората в света

Заедно с колежката си Реймонде работят в дребна работилница с две шевни машини. Върху плата те слагат лика на величественото дърво баобаб, а всяка продадена тениска дава опция да се засадят 15 фиданки.

„ Страхотно е да знам, че тези тениски отиват по целия свят, в Европа и даже в Канада ”, споделя Йоланда.
View this post on Instagram



Баобабите се трансформират и в естествени бариери против покачващите се води на реката и избавят домовете от наводнения. А един ден тези дървета ще дават плодове и ще вършат сянка. За локалните хора те се трансформират в вяра за живот.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР