470 дела са образувани по линия наркотици, над 3000 са

...
470 дела са образувани по линия наркотици, над 3000 са
Коментари Харесай

МВР и прокуратура стоплят отношения в борбата с дрогата в училищата

470 каузи са формирани по линия опиати, над 3000 са направените инспекции в учебните заведения от 7 декември насам, когато стартира интервенцията по линия на наркотичните субстанции. Общо са формирани към 470 досъдебни и бързи производства за седмица, по които има арестувани 580 лица с 24-часови ограничения. Това разгласи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров на брифинг пред публицисти във вътрешното ведомство.

Той сложи акцент върху случая от село Джулюница край Горна Оряховица, където бяха открити 200 кг марихуана и бяха арестувани 6 души. Акцията е почнала от най-ниското равнище - с арест на 16-годишен възпитаник, дилър в учебно заведение в региона, и се стигнало и до главния пропагандатор.

" Един от целите ни беше да създадем по този начин, че хората, които популяризират опиати, да нямат достъп до българските деца и учебни заведения. Вчера успяхме да стигнем много високо в една незаконна верига. Случаят в Джулюница е плод на дейности, почнали в учебно заведение. Това е един доста прекрасен резултат. Вярвам, че ще имаме доста сходни мотиви за оповестяване на такива резултати. Те са плод на взаимната работа с българската прокуратура. Радвам се, че намираме от ден на ден тематики, на които да сме на едно мнение, като битката с престъпността ", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

В брифинга взе участие и ръководителят на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той регистрира " чудесно съдействие с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ". " Работя дълго време моята работа и постоянно съм бил на мнение, че единствено общите ни старания могат да дадат спомагателни резултати. Известно време имаше вакуум във взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и това докара до неприятни резултати ", съобщи той. " Все повече дилъри стават възпитаници. Те са освен причинители, те са и жертви. В акцията в Джулюница пропагандатор на наркотично вещество е бил възпитаник от 10-и клас. Над 200 кг канабис са над 200 хиляди дози опиати за нашите деца - това е тъжно и трагично. Твърде скоро такива феномени няма да има в учебните заведения. Държавата би трябвало да има самодеен метод и ние сме длъжни да го осигурим ", акцентира Сарафов.

За напора на мигранти, Сарафов сподели, че това е " злополучие за нас, трафикантите са същинските причинители на това закононарушение, а не мигрантите ". " Генезисът на тези закононарушения е отвън нашата страна, ние сме единствено директна точка ", означи шефът на Национална следствена служба.

" Очаквайте още вести от взаимната ни работа, няма да споделям по каква линия - наркоразпространение и други линии ", разгласи той с отпратка към Министерство на вътрешните работи.

Демерджиев пък добави, че са набелязали и други тематики, които намират за предпочитани и по тях има огромно поле за работа. " Да изтръгнем българските деца от прегръдката на проведената престъпност. Крайната ни цел е да опазим българските жители от тази злина ", добави министърът.

По думите на Демердживе акцията за наркотичните субстанции ще продължи и отвън територията на България. Имахме среща с вътрешния министър на Турция, с цел да ни спомагат при битката с наркотрафика и каналджийството. В неделя ми следва посещаване в Турция, ще дам данни на вътрешния министър за такива лица, които оперират в Турция. Страната ще е безкомпромисна,. Когато разклатим каналите от двете страни на границата, резултатът ще бъде още по-добър ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР