47-милионната работна сила в Германия ще спре да расте. И

...
47-милионната работна сила в Германия ще спре да расте. И
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в Европа остава без работна сила. Нужни са й 400 000 мигранти годишно

47-милионната работна мощ в Германия ще спре да пораства. И евентуално това към този момент факт. Този миг ще бъде връхната точка на един стопански цикъл, който трансформира една от най-богатите страни в света.

Може би се задава краят на една епоха, в която генерации германци станаха очевидци на повишение на виталния си стандарт. Постоянното разширение на работната мощ обаче наближава своя край. Това счита банката за развиване KfW.

Работната мощ в Германия ще се свие фрапантно през идващите години, което ще се окаже въздействие на икономическия напредък, ще ускори инфлацията напън и ще докара до доста провокации пред индустриалните компании като Schuko, които са гръбнакът на най-голямата стопанска система в Европа, написа Bloomberg.

През идващото десетилетие работна ръка ще се свие с 3 милиона души, или 7%, в случай че не се случва огромен приток на мигранти, които да заместят пенсиониращите се германци. Само с цел да не се свива работната мощ, страната се нуждае от 400 000 нови заселници годишно.

Но ще помогне ли това? Миграцията към Германия е била подтиквана от бежанци, идващи от страни, като Сирия и Украйна. Има песимистичност към обещанията, че миграцията може да подтиква растежа. Това се твърдеше през 2015 година, само че единствено към половината от бежанците, пристигнали по време на тази вълна, са намерили работа пет години по-късно.

Населението в трудоспособна възраст в Германия доближи своя връх в края на предишния век. Демографския спад беше на пауа за известно време, с помощта на милиони имигранти и възходящия брой дами, които влизат в работната. Но и двете трендове в този момент са на назад във времето в миг, в който поколението на бейби-бумърите след Втората международна война се пенсионират.

Икономиката би трябвало да разчита на увеличение на продуктивността на служащите, само че малко евентуално общият напредък да надвиши 1% за десетилетия, съгласно прогнозите на Bloomberg Economics.

Германия е изправена пред огромно предизвикателство - демографски- по-голям в сравнение с в която и да е друга западна страна през идващото десетилетие, съгласно Bloomberg Economics. Само Япония би могла да я надмине по този индикатор.

Миграцията остава най-големият късмет за смяна на траекторията на страната. Министърът на труда Хубертус Хайл дава обещание, че държавното управление ще " постави всички старания ", с цел да притегли квалифицирани служащи. Вълната от имигранти от Централна и Източна Европа обаче се забавя, тъй като стандартът на живот в тези страни догонва Германия.

Все отново имиграцията остава политически подъл въпрос. Германското общество се пробва да одобри и интегрира в обществото милион украинци, пристигнали предходната година.

Но Германия към този момент е изчерпала този запас. Процентът на присъединяване на дамите е скочил с към 10 процентни пункта през последните 30 години, което го изравнява със Съединени американски щати и над другите огромни страни от Европейски Съюз.

Германия може да се възползва и от хората в пенсионна възраст. По-малко от 9% от германците на 65 и повече години работят, спрямо близо 20% в Съединени американски щати и към един на всеки четирима по-възрастни японци. С последователното повишаване на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2030 година този брой би трябвало да се усили, само че и това ще стане постепенно.

Навлизането на ChatGPT пристигна с оптимизъм, че изкуственият разсъдък и роботиката могат да оказват помощ на развити стопански системи като Германия да оправят със застаряващо население. Новата технология може да усили продуктивността, само че към момента има потребност от квалифицирани служащи, които да ръководят роботите и да основават цифровата инфраструктура.

Не единствено Германия ще има проблеми с дефицита на работна ръка. Италия може да бъде идната страна от Европейския съюз, която ще се сблъска със съществени демографски усложнения. Само 40% от дамите в трудоспособна възраст са в работната мощ.
 Германската стопанска система навлезе в криза
Най-голямата стопанска система на Европа навлезе в криза

Две следващи тримесечия Брутният вътрешен продукт на страната се свива, въпреки и слабо
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР