47-годишен столичанин беше ударен от мълния снощи, докато е разхождал

...
47-годишен столичанин беше ударен от мълния снощи, докато е разхождал
Коментари Харесай

Мълнията, убила мъжа в Люлин, паднала на метри от играещи деца

47-годишен столичанин беше ударен от гръмотевица нощес, до момента в който е разхождал кучето си. Сигналът за случая е подаден малко след 20 часа, колата за спешна помощ е пристигнала 8 минути по-късно. Мъжът е бил откаран в " Пирогов ", само че малко по-късно е умрял.

Подробности от директното включване в обедните ни вести от Николай Минков

Трагичният случай е станал до беседка сред блоковете, която е напълно от дърво и няма железни елементи до бл. 632 в Люлин 6. Свидетели на удара мълнията са станали група деца, които са играели единствено на 7 метра от тази беседка.

Ето какво споделят те:
Вчера като бяхме в тази къщурка, удари гръм сред нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят другар също. Понеже телефонът беше тъкмо до крайници му. Започнаха да излизат искри. Видяхме гърма, мен ме удари по крайници поради на приятеля ми телефона побягнахме към едни вход, тъй като валеше и ни беше боязън.
Мълнията е била толкоз мощна, че е изкопала дупка близо 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който е потърпевш и след това е умрял.
 Спешна помощ: Удареният от гръмотевица мъж е бил в извънредно тежко положение Спешна помощ: Удареният от гръмотевица мъж е бил в извънредно тежко положение
47-годишен мъж умря нощес в София откакто беше ударен от гръмотевица. Човекът разхождал кучето си в столичния квартал "Люлин 6 " когато се случил инциде...

Сигналът за случая е подаден в 20.17 минути в Спешна помощ. Линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Медиците стартират незабавна реанимация, до момента в който транспортират потърпевшия към " Пирогов ", заяви представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
Катя Сунгарска, представител на ЦСМП: Момчето е било с витални функционалности, само че в тежко положение. По най-бързия метод е превозен в " Пирогов ". През целия път на превозването са осъществявани реанимационни дейности, само че безусловно преди вратите на " Пирогов " е умрял.
Синоптиците предизвестяват, че когато забележим купесто-дъждовна облачност през летните месеци, това е сигурен симптом за интензивни превалявания, постоянно придружени с мълнии. Единствената отбрана от тях са гръмоотводите.
Мартин Славчев, синоптик на Национален институт по метеорология и хидрология: Гръмоотводите са много значима част и е хубаво да бъдат поддържани регулярно тъй като те безусловно биха могли да спасят човешки живот, в случай че има добре построена мрежа във всяка една постройка, която да може да поеме този разряд. Мисля, че е хубаво да се покрием някъде, да застанем не под дърво или нещо такова, а по-скоро в всякакви здания, които по-вероятно е да имат такава мълние отбрана.
Синоптиците поучават да бъдем търпеливи, откакто намерим заслон, защото интензитетът на летните стихии, съпроводени с мълнии не продължава повече от 30 до 45 минути.

Обикновено летните бурии с мълнии са присъщи за високи места. София се намира на 700 метра надморска височина и единствено съществуването на доста здания с гръмоотводи е повода да не се стигне до такива чести произшествия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР