46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в

...
46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в
Коментари Харесай

46-годишен българин е в затвор в Обединените арабски емирства, близките му търсят помощ



46-годишен мъж от град Килифарево от няколко месеца е в пандиза в Обединените арабски емирства и околните му търсят помощ от българската страна. Юрий Байрактаров изчезна в Дубай през ноември предходната година. Историята споделя сестра му Евгения Байрактарова.

В средата на ноември 2017 година Юрий Байрактаров от град Килифарево отпътувал по работа с пряк полет за Дубай, само че на летището там липсващ. Близките знаели, че се занимава с недвижими парцели. При последното пътешестване роднините изгубили връзка и на осмия ден подали сигнал в Министерство на вътрешните работи, Байрактаров е пуснат за търсене посредством Интерпол. До април тази година 45-годишният мъж е в неопределеност. От Министерство на вътрешните работи оповестяват на сестрата Евгения Байрактарова, че брат й е открит в частен арест в Дубай. След това е изместен в държавен затвор в Абу Даби, където се намира и сега.

По думите на сестрата Евгения, Юрий Байрактаров е упрекнат в това, че желае да смъква държавното управление на емирствата:

" Пет месеца нищо. От Интерпол единствено в края на януари изпратиха писмо, че е пребиваващо лице в Абу Даби. Първият диалог, когато му разрешиха преди месец да се обади за първи път, го попитах какво стана, в какво те упрекват, не може да стоиш там без обвиняване там. Тогава той ми сподели – сестра ми, на политическа основа упрекват ни, че сме желали да вършим прелом ".

Евгения Байрактора даде запис на телефонен диалог с брат си, в който Юрий споделя:

" Всичко стартира в Дубай, започнах да чекирам паспорта си. Посрещнаха ме 10-15 индивида, които ме задържаха без да се легитимират, без да се показват. С белезници на ръцете, на краката, маска на лицето ме откараха ".

Българинът твърди, че не е знаел къде е отведен, под напън са му давани да подпише документи на арабски език, чието наличие той не разбирал.

На 4 април тази година Юрий Байрактаров е изместен в държавния затвор в Абу Даби. В момента вървят каузи, има назначен длъжностен юрист, а от месец насам са му разрешени диалози с България един път седмично. По време на правосъдните съвещания се приказва на арабски и няма превод на български език. Служебният юрист не прави съвсем никаква работа, което значи, че Юрий няма съответна отбрана, изясни сестра му Евгения Байрактарова.

" Надява се от България да дойдат хубавите вести и държавното управление, най-много Външно министерство да му помогне. И това пита – има ли някакво развиване. Той споделя, че единствено те могат да го извадят. Вие алармирали ли сте Българското външно министерство  за случая с брат ви? Аз персонално се пробвах да си запиша приемен час, само че ми отхвърлиха. След това започнах да работя към този момент посредством другари. Единият, от които, ми откри персоналния номер на основния консул в Дубай Иван Йорданов. Опитах да се свържа с него да ми даде непосредствено от там информация какво се случва. И ми писа и ми препрати няколко номера в София. На три номера съм звъняла, дами бяха и ми споделиха, че тук не могат да ми оказват помощ и не могат да ми дадат приемен час. Някой от българските дипломати за тези месеци, от както брат ви е в пандиза, посещавал ли го е? Да. Иван Йорданов и някои негови сътрудници. От България чакам от Външно министерство да си свършат работата. Това е български жител и считам, че като подобен би трябвало да получи съответна помощ. В момента към България от там не идва информация, че той е наказан ".

Българинът разказвал по телефона на сестра си, че в пандиза санитарно-битовите условия не са положителни, само че бил самичък в килия, обособен е с 22 пандизчии, които по думите му, били доктори, професори и шейхове. Юрий Байрактаров получил здравословни проблеми, само че не му била оказана здравна помощ, споделя сестрата Евгения Байрактарова:

" Освен че не може да спи, има главоболие от лявата страна на главата, високо кръвно и не чува с едното ухо. Не му обезпечават здравна помощ в пандиза? Не, чакал е 40 дни. Там, с цел да получиш здравна помощ, се попълня нещо като молба. И той е чакал, при което са минали, отишъл е при лекар и той му е споделил: „ Момче, ти си в пандиза, мисли положително “. И това е било, в случай че може да се одобри като някаква помощ от здравно лице в пандиза ".

Близките желаят България да обезпечи юрист и преводач за делата на Юрий Байрактаров, който зад решетките в Обединените арабски емирства навърши 46 години. Роднините споделят, че нямат информация дали Байрактаров е наказан и за това е в пандиза в Абу Даби или е там до момента в който продължава правосъдният развой. Същевременно не са подли документално настояванията си до Министерството на външните работи.
Днес от Министерството на външните работи е получен отговор. Ето и цялостния му текст:

" Във връзка с Вашето питане, Ви осведомяваме за следното:

Юри Тодоров Байрактаров е арестуван на 11 ноември 2017 година на летището в Дубай. Осъден е от  Първоинстанционния съд в Абу Даби на 13 юни т. година с  на 10 /десет/ години отнемане от независимост. Намира се  в пандиза Ал Сидър.

Посолството на Република България в Абу Даби и Генералното консулство на Република България в Дубай, както и Министерство на външните работи на Република България са обменили информация по въпроса с способените управляващи на ОАЕ посредством замяна на вербални ноти.

Към днешна дата отбраната по делото на господин Байрактаров се  реализира от длъжностен юрист, който е декларирал в отговор на искане за информация от българските дипломати, че няма позволение от клиента си да споделя информация по делото.

На 25 април т.г. посланикът на Република България в Абу Даби, генералният консул в Дубай и завеждащият консулската служна в Градска канализация Дубай са посетили господин Байрактаров в пандиза Ал Сидър. По време на свиждането господин Байрактаров е показал, че с решение на Федерален съд в Абу Даби му е назначен длъжностен бранител, преводач на български език и е въдворен в пандиза Ал Сидър. Разрешен му е против възнаграждение телефонен контакт. Предоставен му е телефонния номер на Градска канализация в Дубай за връзка.

Проведено е рандеву и на 27 юни 2018 година Българските дипломати са предложили на господин Байрактаров да апелира присъдата в границите на законоустановения период за опазване на опциите за вероятно понижаване на размера на наказването.

На 10 септември т.г. е било извършено правосъдно съвещание, на което постановената присъда е обжалвана. Поискано е позволение за ново посещаване в пандиза от дипломати от Посолство на Република България в Абу Даби и Градска канализация в Дубай, по време на което се чака да бъде получена по-подробна информация за делото.

12 СЕПТЕМВРИ 2018 Г.

Министерство на външните работи на Република България ".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР