46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане

...
46 електронни винетки са купени само в
първия час от пускане
Коментари Харесай

15 000 посещения през първия час на www.bgtoll.bg

46 електронни винетки са купени единствено в първия час от стартиране на специализирания сайт на Националното тол ръководство. От 14 часа през вчерашния ден в продажба са е-винетки през уеб страницата, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в комерсиалната мрежа. Над 15 хиляди са били визитите на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки.

Уеб уеб сайтът bgtoll.bg беше показан на пресконференция в Министерството на регионалното развиване и благоустройството от шефа на Националното тол ръководство Антон Антонов, членът на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) инж. Веселин Давидов и специалиста към АПИ проф. Олег Асенов.

Е-винетка може да се купи през уеб сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване, които е предвидено да бъдат ситуирани по ГКПП и комерсиалните обекти. Начините на плащане ще са с кредитна и дебитна карта, а през уеб страницата ще е вероятен и банков трансфер. При заплащане с банков трансфер обаче е нужно софтуерно време от 1-2 дни, с цел да се отрази то в системата, както е при всички банкови заплащания, отбеляза Антон Антонов.

Проф. Олег Асенов акцентира, че преди да пристъпи към пазаруване на е-винетка, потребителят на пътя би трябвало да си е изяснил три съществени детайла – какъв продукт за таксуване на време желае да купи (уикенд, седмична, тримесечна, годишна винетка), както и да знае регистрационния номер на автомобила и да реши по какъв начин да възнамерява пътуването си. Системата разрешава е-винетката да бъде активирана с дата до 30 дни най-късно от момента на пазаруването й.

След избор на страната, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер и се избира период на годност на винетката. Системата автоматизирано пресмята коя е крайната дата за годност на винетката, отбеляза проф. Асенов.

Има алтернатива по избор да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи противоположна квитанция. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я показва на контролните органи. След като получи идентификационен номер на транзакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли квитанция или да въведе електронен адрес, на който да я получи и след това да завърши процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след пазаруване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки самичък ще може да ревизира дали винетката е годна. За правоприлагащите органи се вижда, че купената е-винетка е годна, че все още не е употребена и ще бъде дейна от 1 януари 2019 година

Е-винетката е държавна такса, съответно при сбъркана транзакция или покупка на е-винетка, във всички Областни пътни управления (ОПУ) би трябвало да бъде подадена писмена молба в свободен текст, който разяснява обстановката. Ако потребителят има разпечатана квитанция за покупката, това би помогнало доста за бързото разясняване на случая, означи проф. Асенов.

Инж. Веселин Давидов уточни, че контролът ще се реализира от мобилните екипи на Националното тол ръководство, както и от органите на Министерство на вътрешните работи и Агенция “Митници ”. Той подчерта, че с обезщетителната такса, въведена в унисон с международната практика, се дава опция на нарушителите, които употребяват пътя без платена е-винетка, да си спестят съставянето на акт за определяне на административно нарушаване. Предвижда се компенсаторната такса за леки автомобили да бъде 70 лв., за тежкотоварни транспортни средства с обща технически позволена оптималната маса от 3,5 до 12 тона - 125 лева, и за транспортни средства с тегло над 12 тона – 175 лева, сподели той и отбеляза, че сумите следва да бъдат обнародвани в “Държавен вестник ”.

На финалната права сме със Световната банка за установяване на обсега и начина на заплащане за тежкотоварните превозни средства с обща механически допустима максимална маса над 3, 5 тона или така наречен тол такса, сподели още инж. Давидов. По думите му в момента две трети от приходите за платената пътна мрежа се генерират от леките коли, а с тол таксата ще се въведе по-справедлив метод за ползване на пътната инфраструктура.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР