45 % от хората спират да спазват своите новогодишни обещания

...
45 % от хората спират да спазват своите новогодишни обещания
Коментари Харесай

Науката зад мотивацията

45 % от хората стопират да съблюдават своите новогодишни обещания след месец. Няма значение дали се опиташ да отслабнеш, да получиш покачване или да спреш цигарите.

Защо е толкоз мъчно да останем стимулирани и по какъв начин може науката да ни помогне да реализираме това, което желаеме?

В един опит на Масачузетския софтуерен институт на студентите им били дадени два разнообразни типа задания. В първата им било наложено да натискат два клавиша от клавиатура колкото се може по бързо и който направил това по-бързо щял да получи пари. За някои тази премия било 300 $, а за други – 30.

Групата с премия 300 $ се справила с 95% по –бързо от тази с 30, показвайки по какъв начин парите могат да бъдат мотиватор.

Във втората задача са ги предиздвикали да решат комплицирано математическо уравнение.

Изненадващо, групата с 300 $ се справила с 32 % по-бавно от тази с 30 $. Това се назовава резултата на разпръскване. Когато ни е дадена комплицирана задача, обществено или икономическо напрежение може да трансферира вниманието ни от работата към мотиватора.

Нормално е да вършим нещо, което харесваме, само че като имаме поради, че 67% от фитнес абонаменти не се употребяват, от ден на ден замязва на това, че избираме неверните занимания. Може да гориш най-вече калории на пътека, само че не в случай че спреш да вървиш след 2 седмици. По-добре да избереш нещо, което харесваш да правиш.

Твоята цел също има значение. Изследване демонстрира, че тези фокусирани на намаляване са упражнявали по-малко от тези, които желаят да се усещат по-добре всеки ден.

Колкото и да е добре да имаш позитивен взор на нещата, оптимизъм може не всеки път да е най-хубавата тактика. В проучване на 220 дами се пробват да спрат пушенето, тези, които си показали триумф без компликации са били по-малко евентуални да спрат. Позитивни мисли могат да объркат мозъка да си мисли, че към този момент е приключил тази работа, и понижава мотивацията. Това не значи, че отрицателни мисли са хубави. Най-добре е да си представиш задачата ти по какъв начин се сбъдва и след това компликациите, които би трябвало да преодолееш.

Накрая избягвай резултата „ какво толкова”. Този резултат за пръв път се видял в проучване, където на хора с диети дали млечни шейкове в разнообразни размери, а след това и сладолед. Накрая се оказало, че тези, които са получили повече шейк също са яли повече сладолед, тъй като „ така и така към този момент са си развалили диетата”.

Да очакваш, че ще имаш компликации по пътя към триумф, няма значение в случай че задачата е фитнес, прекъсване на цигари или упоритости в работата, ще те приближи към това да превърнеш фантазиите ти в действителност
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР