44%от служителите гледат на AI инструментите по-скоро като възможност, а

...
44%от служителите гледат на AI инструментите по-скоро като възможност, а
Коментари Харесай

Проучване: 73% от служителите в България използват AI


44%от чиновниците гледат на AI инструментите по-скоро като опция, а не като опасност (снимка: CC0 Public Domain)

Близо три четвърти (73%) от чиновниците в България употребяват принадлежности за изкуствен интелект в работата си най-малко един път седмично, съгласно изследване на просветителната организация Телерик Академия измежду общо 150 експерти с друг опит и позиции.

Над половината (52%) от интервюираните акцентират смисъла на това да схващат по какъв начин дейно биха могли да интегрират огромни езикови модели (LLMs) в ежедневните си задания. Интересен факт е, че макар необятното нахлуване на LLMs в бизнеса, те се употребяват доста повече в по-малки компании или от хора на по-високи позиции.

83% от експертите разпознават LLMs като съществени принадлежности за повишение на успеваемостта и творчеството си, като най-честите техни ползватели регистрират, че икономисват приблизително по 4.39 часа на седмица. Сред мощните страни на LLMs са приети генерирането на текстове и езиковите преводи, само че хората са склонни да правят оценка по-високо качеството на генерирани от AI резултати отвън сферата на техните съществени пълномощия.

96% от респондентите показват, че се постанова да приспособяват препоръчаните от AI решения преди да ги приложат, а над 50% показват липса на убеденост в ефикасното потребление на LLMs. Същевременно 85% от миналите образование регистрират по-голяма сигурност в знанията си по отношение на инструментите за изкуствен интелект. В България към момента доста малко чиновници търсят интензивно образование (~23%) или към този момент са били на такова (27%).

На равнище компания 43% удостоверяват внедряването на принадлежности за изкуствен интелект в работата, единствено 24% имат проекти да стартират да ползват LLMs и едвам 18% регистрират високи вложения в посока дейно потребление на такива принадлежности. Като съществени провокации са посочени сигурността и отбраната на персоналните данни (54%), качеството на данните (44%) и неналичието на чиновници с нужните умения (33%).

Почти всяка специалност ще бъде наранена и изменена от бързото нахлуване на технологиите, съобщи  Александра Мечкова, основен изпълнителен шеф на Телерик Академия (снимка: studioproto.com / предоставена от Телерик Академия)

Служителите играят основна роля в процесите по внедряване на принадлежности за изкуствен интелект в фирмите. 44% гледат на тях по-скоро като опция, а не като опасност. LLMs съставляват забележителен капацитет за революционизиране на работните процеси, само че, с цел да се възползват в цялостна степен, фирмите следва да влагат в инфраструктура и образования, тъй че подсигуряват адаптивността на гения към изменящия се пазар на труда, акцентират създателите на изследването.

„ Големите езикови модели (LLMs) последователно ще се трансфорат инструмент, който ще бъде всеобщ по този начин както са Word, Excel и браузъра. За разлика от стандартните принадлежности, LLMs могат да генерират, ръководят и проучват всяка форма на данни – текст, тон, пиксели, случаен код, съвсем всичко. Те са универсални, а това ни кара да имаме вяра, че ще се разпространят още по-бързо и ще окажат въздействие върху всяка специалност ”, разяснява Александър Китов – вицепрезидент Продукти в Телерик Академия.
още по темата
Най-важното е да използваме инструментите за изкуствен интелект дейно, тъй че те да работят дружно с нас, а не вместо нас, добави той при показване на резултатите от изследването на фоум „ Пътят напред. Предизвикателства и благоприятни условия за 2024 година “.

„ Процесът по повишение на уменията и преквалификация излиза на напред във времето в дневния ред на фирмите и е значим детайл за техния резистентен триумф. Той се постанова от бързо изменящите се технологии, автоматизацията и навлизането на изкуствения разсъдък. Почти всяка специалност ще бъде наранена и изменена ”, съобщи  Александра Мечкова – основен изпълнителен шеф на Телерик Академия.

Търсенето на “ръчни “ умения ще се понижи с близо 60%, до момента в който търсенето на механически умения ще се усили с 50%, добави тя. „ Организациите ще се стремят да покачват уменията на чиновниците си, с цел да усилят своята успеваемост, а самите чиновници ще търсят нови познания, с цел да бъдат конкурентни и гъвкави на изменящия се пазар на труда “, акцентира Александра Мечкова.

Изкуственият разсъдък и потребността от повишение на уменията на чиновниците бяха изведени на напред във времето и от Росен Иванов – съосновател и ръководещ сътрудник на BlackPeak Capital, който показа тематиката „ Успехът по време на парадокси – благоприятни условия и провокации за 2024 година “

При всички положения нарасналата продуктивност на фирмите е единственият метод те да останат конкурентни на световно равнище, уточни Росен Иванов – съосновател и ръководещ сътрудник на BlackPeak Capital. „ Това може да се случи посредством смяна на метода на работа, повишение на компетенциите на чиновниците и вложения в капитал, технологии и нововъведения, тъй че да бъдат обезщетени по-високите цени, заплати и лихви “, сподели той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР